HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár příbramské Svaté Hory – tentokrát naštěstí jen cvičný

V pátek 29. září v 10 hodin dopoledne proběhlo prověřovací cvičení jednotek požární ochrany v prostoru Národní kulturní památky Svatá Hora v Příbrami. 

Prověřovacího cvičení se zúčastnila jednotka HZS Příbram s cisternami CAS 20/4000/240 S2T a CAS 30/9000/540 S3VH T 815-7, výškovou technikou AP 37 S1Z VOLVO BRONTO a velitelským vozem VEA L2 FORD RANGER. Podle poplachového plánu vyjela i jednotka SDH Příbram VI-Březové Hory s cisternou CAS 15 MAN.

Požár byl simulován v prostoru půdy. Cílem cvičení bylo prověření funkčnosti elektronické požární signalizace, orientace jednotek v areálu památky a kontrola zdrojů hasební vody v místě samotném. Těsně před polednem bylo cvičení ukončeno a po jeho vyhodnocení se obě jednotky vrátily na své základny.

Svatá Hora je významný barokní areál a poutní místo na vrchu (586 m) u Příbrami. Areál tvoří obdélný komplex ambitů o rozměrech 80 × 72 m se čtyřmi kaplemi v rozích, uvnitř na vysoké kamenné terase stojí původně gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie, přestavěný a rozšířený v letech 1660–1673 za účasti architekta Carla Luraga. K severnímu křídlu ambitů přiléhá bývalá jezuitská rezidence a klášter a od severozápadního rohu komplexu vedou do Příbrami kryté schody. V letech 2015 a 2016 prošla Svatá Hora rozsáhlou rekonstrukcí. Na jaře příštího roku uplyne čtyřicet let od ničivého požáru, který areál zachvátil 27. dubna 1978 v odpoledních hodinách a zcela zničil střechu kláštera, proboštství a severní části ambitů včetně věže s hodinami; velmi byly poškozeny i věže nad kaplí Mníšeckou a Plzeňskou a stejně tak i nástropní malby této části ambitů.

mjr. Ing. František Vacek
velitel stanice Příbram

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem