HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár pole u Zdib severně od Prahy hasil i armádní vrtulník

V úterý 24. července v 15.46 hodin přijala tísňová linka středočeských hasičů informaci o požáru posekaného pole v katastru obce Zdiby v okrese Praha-východ. Podle původního hlášení zasáhl požár plochu asi 10 x 10 metrů, ale vzhledem k silnému větru se poměrně rychle rozšiřoval. 

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje k události vyslalo profesionální hasiče ze stanic HZS Mělník a HZS Neratovice, jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Zdiby a Klecany a hasiče podniku Aero Vodochody AEROSPACE a.s.

V době příjezdu první jednotky byl už požár rozšířen na ploše 300 x 300 metrů a nadále nabíral na intenzitě. Velitel zásahu proto požádal o možnost využití leteckého hašení, které provozuje Letecká služba Policie ČR. V tu dobu byl ale vrtulník nasazen na jiné akci na vzdálenějším místě, jeho využití tak nebylo možné. Operačním důstojníkem GŘ HZS ČR byla nabídnuta možnost nasazení vrtulníku Armády ČR, která byla velitelem zásahu akceptována. Po příletu na místo a domluvě o způsobu plnění bambi vaku vrtulník následně provedl asi deset shozů.

Hasičům se podařilo požár dostat pod kontrolu v 16.15 hodin – a to i díky zemědělcům, kteří pole oborali, aby zamezili dalšímu šíření plamenů. V další fázi zásahu se jednotky zaměřily na prolévání pole a dohašování lisovaných balíků slámy.

Na základě žádosti Operačního a informačního střediska Ministerstva vnitra – generálního ředitelství HZS ČR vyčlenila Armáda ČR od pondělí 23. července 2018 vrtulník ve prospěch Hasičského záchranného sboru ČR. Vrtulník W3A Sokol z 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely je připraven odstartovat do 30 minut od vyhlášení signálu a pomocí bambi vaku spolupracovat při hašení požárů v období zhoršených klimatických podmínek, a to především na plochách v majetku armády.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem