HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár pole na Kolínsku likvidovalo patnáct jednotek i s pomocí vrtulníku

Informaci o požáru pole při sklizni pšenice u obce Bylany nedaleko Českého Brodu přijala tísňová linka HZS Středočeského kraje ve středu odpoledne tři minuty před čtrnáctou hodinou. Podle oznamovatele vznikl požár od kombajnu, který byl při příjezdu první jednotky už uhašen. 

Operační důstojník k události vyslal profesionální jednotky z Českého Brodu, Kolína, Nymburka a Poděbrad, kterým vyjeli na pomoc i dobrovolní hasiči deseti obcí (Doubek, Klučov, Kostelec nad Černými Lesy, Kouřim, Kšely, Lysá nad Labem, Pečky, Poříčany, Škvorec a Zásmuky). Vzhledem k původnímu rozsahu požáru na ploše přibližně 500 x 100 metrů nechal velitel zásahu v 14:08 hodin vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu. Ten byl kvůli dalšímu rozšiřování požáru i nasazení velkého počtu sil po čtvrt hodině změněn na třetí stupeň.

Celkem bylo do zásahu zapojeno sedmnáct cisternových vozidel. Potřebná hasební voda byla dovážena z čerpacího stanoviště, které bylo i díky spolupráci se starostou obce Bylany zřízeno na místním rybníku U Mlýna. Přes operační středisko GŘ HZS ČR byl na místo vyžádán vrtulník s bambi vakem pro letecké hašení.

Nasazením vrtulníku, který udělal celkem šest shozů, i mnoha proudů z cisteren se podařilo požár v 15:14 hodin lokalizovat. Výrazně pomohli také zemědělci, kteří oborávali zasaženou plochu a zároveň se snažili oddělit neposekanou část pole od plamenů. Po ukončení leteckého hašení byl požární poplach snížen na druhý a v krátké chvíli na první stupeň.

V další fázi se jednotky soustředily na prolévání požářiště lafetami a čelními lištami, velitel zásahu zároveň začal s redukcí sil. Požár byl zlikvidován minutu před osmnáctou hodinou, kdy bylo také místo předáno majiteli.

Celková plocha zasaženého pole s pšenicí nakonec vzrostla na 15 hektarů a majitel vyčíslil škody na 700 tisíc korun. Uchránit se podařilo hodnoty za jeden milion. Příčinou vzniku požáru byla technická závada v motorovém prostoru kombajnu. Dohled nad požářištěm zajistila jednotka SDH Klučov, která svoji činnost ukončila po závěrečné kontrole ve čtvrtek v osm hodin ráno.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem