HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár penzionu v Českém ráji způsobil škodu za osm milionů

V úterý 21. dubna pár minut před 17. hodinou byl na tísňovou linku středočeských hasičů oznámen požár chalupy v obci Střehom, která patří pod Dolní Bousov v okrese Mladá Boleslav. 

Operační důstojník k události vyslal hasiče ze Středočeského a Královéhradeckého kraje. Velitel zásahu po příjezdu vyhlásil druhý stupeň poplachu a informoval, že jde o rekonstruovanou, původně hospodářskou, usedlost. Objekt o půdorysu ve tvaru písmene „L“ nyní sloužil jako penzion a bydlení pro majitele.

K rychlému šíření požáru přispěly skryté původní hořlavé konstrukce a plastová střešní krytina. Uvnitř objektu se nacházely tlakové lahve. Hasiči zasahovali v dýchací technice pomocí tří vodních C proudů a další dva nasadili na ochlazování sousedních objektů. Pro zajištění plynulé dodávky vody zřídil velitel na přilehlém rybníku Komorník čerpací stanoviště.

Po dvou hodinách byl požár pod kontrolou. Proběhla redukce zasahujících jednotek a byly zahájeny dohašovací práce v rozebírané střešní konstrukci a podlaze. Po 21. hodině byla místní dobrovolné jednotce nařízena dohlídka do středečního rána, kdy bude požářiště opět zkontrolováno.

Majitelku, které se udělalo nevolno, ošetřila posádka přivolané zdravotnické záchranné služby, nikdo další zraněn nebyl.

U požáru zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice Mladá Boleslav a dobrovolní hasiči z obcí Dobšín, Dolní Bousov, Kněžmost a Petkovy, ze sousedního Královéhradeckého kraje dorazily jednotky SDH obcí Markvartice a Sobotka. Pro případ další mimořádné události v hasebním obvodu stanice Mladá Boleslav zajistila zálohu dobrovolná jednotka z Mladé Boleslavi – Podlázek.

Vyšetřovatel HZS Středočeského kraje předběžně vyčíslil vzniklou škodu na osm milionů korun, hasiči uchránili majetek za jeden milion. Příčina vzniku požáru zůstává v šetření.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem