HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár penzionu u nádraží v Mníšku pod Brdy bez zranění osob

Informaci o požáru restaurace v blízkosti železniční stanice Mníšek pod Brdy v okrese Praha-západ přijala operátorka tísňové linky HZS Středočeského kraje v úterý 28. listopadu v 16 hodin. 

Podle prvotních informací od oznamovatele bylo zřejmé, že půjde o požár většího rozsahu, neboť plameny údajně vyšlehávaly z celé střechy třípodlažního objektu. Operační středisko proto ihned vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu a k události vyslalo profesionální jednotky ze stanic Řevnice a Příbram a dobrovolné jednotky obcí Mníšek pod Brdy, Jíloviště a Stříbrná Lhota. V rámci mezikrajské výpomoci vyjela také jednotka HZS hlavního města Prahy ze stanice Radotín. Celkem se k požáru sjelo osm cisteren a tři kusy výškové techniky.

Následný průzkum potvrdil požár obytného podkroví a střechy, všechny přítomné osoby však byly v bezpečí mimo objekt. Zásah probíhal pomocí několika C a D proudů zevnitř budovy i z výškové techniky. Pro zajištění dostatku hasební vody bylo u hydrantu v Mníšku pod Brdy zřízeno čerpací stanoviště, odkud byla voda dovážena kyvadlově.

Požár se hasičům podařilo lokalizovat v 16:50 hodin a zanedlouho odjela z místa první dobrovolná jednotka. Krátce po osmnácté hodině snížil velitel zásahu poplachový stupeň na první a zároveň bylo zrušeno čerpací stanoviště. Postupně se na základny začaly vracet i ostatní jednotky. Do 21. hodiny zůstala na místě jednotka z Mníšku pod Brdy, která zajišťovala dohled. Po závěrečné kontrole, která neobjevila žádná skrytá ohniska, byl objekt současně s likvidací požáru předán majiteli.

Na pomoc při objasňování vzniku požáru vyšetřovatel povolal experty z Technického ústavu požární ochrany Praha. Po společné prohlídce byla za příčinu určena technická závada na elektroinstalaci. Přímé škody byly stanoveny na jeden a půl milionu korun, včasným zásahem a nasazením potřebného počtu sil a prostředků hasiči uchránili majetek v částce 15 milionů korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem