HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár lesa u Úhonic likvidován ve druhém poplachovém stupni

Ve středu 30. května pár minut po 17. hodině přijala operátorka tísňové linky středočeských hasičů informaci o požáru v lesním porostu poblíž obce Úhonice v okrese Praha-západ. 

K události byli vysláni profesionální hasiči ze stanice HZS Beroun a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Úhonice, Rudná a Unhošť, celkem s pěti cisternovými automobilovými stříkačkami.

První jednotka, která přijela na místo asi za deset minut od ohlášení, zjistila, že hoří tráva, hrabanka a náletové dřeviny ve spodní partii lesa na téměř dvouhektarové ploše ve svažitém terénu, kam vede jen úzká cesta nevhodná pro těžkou hasičskou techniku. Po natažení hadicového vedení byl zahájen zásah pomocí jednoho C a dvou D proudů. Těmi se podařilo požár v poměrně krátké době lokalizovat alespoň do té míry, že už se dál nerozšiřoval.

Mnoho lokálních ohnisek se však nacházelo ukrytých v hrabance a v kořenovém systému. Velitel zásahu proto nechal povolat ještě jednotky HZS Kladno a SDH Chyňava s velkokapacitními cisternami, které pak zajišťovaly kyvadlovou dopravu vody od hydrantu z dva kilometry vzdálených Úhonic. Zároveň byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Kromě vyšetřovatele požárů vyjel na místo i řídící důstojník územního odboru.

Zasažená oblast byla následně rozdělena na tři úseky, ve kterých byla nově se objevující ohniska likvidována sedmi D proudy. Zásah byl ukončen v devět hodin večer s tím, že na dohlídku do ranních hodin zůstala v lese místní úhonická jednotka. Přivolaný revírník spolu s vyšetřovatelem stanovil vzniklou škodu na deset tisíc korun, uchránit se podařilo porost v hodnotě dvou set tisíc. Požár s největší pravděpodobností vznikl lidskou nedbalostí.

Ve čtvrtek dopoledne bylo požářiště zkontrolováno termokamerou, která objevila v hrabance schovaných asi deset menších ohnisek, která byla ihned hašena jedním D proudem. Po domluvě s revírníkem bude hlídání požářiště pokračovat minimálně do pátečního večera.

Po dobu středečního zásahu zálohovala stanici HZS Beroun jednotka SDH obce Králův Dvůr.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje  

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem