HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár kuchyňské linky v sedmém patře bytového domu

(10. 7. 2015) Od 12:35 hodin zasahovali profesionální hasiči u požáru v bytovém domě na sídlišti Trávníky v Otrokovicích v okresu Zlín. 

Občané informovali dne 10. 7. 2015 ve 12:30 hodin operační středisko hasičů ve Zlíně, že z okna v sedmém patře bytového domu na ulici SNP v Otrokovicích vychází tmavý dým. Požární poplach byl vyhlášen profesionální jednotce hasičů ze stanice Otrokovice, kteří na místo hlášené události vyjeli s jednou automobilovou cisternou a s automobilovým žebříkem.
 
Už když hasiči přijížděli k hořícímu domu, byl vidět valící se černý dým z jednoho okna bytového domu. Ustavili žebřík proti převrácení a provedli v prostoru schodiště jeden útočný vodní proud z hadic C52, protože skříně nástěnných hydrantů byly uzamčeny. Z žebříku překontrolovali ostatní byty, zda se v nich neobjevuje kouř. Dveře bytu, v kterém hořelo, nikdo neotvíral. Hasiči si proto nachystali zařízení na rozepření zárubní, když v tom přišla majitelka a byt jim otevřela. Hasiči v dýchacích přístrojích zjistili, že ohnisko požáru je v rohu kuchyně u elektrického sporáku. Vypnuli jističe elektriky bytu a požár uhasili vodou.  Za 11 minut od zahájení hašení byly plameny zlikvidovány. Rozsah požáru byl malý a zplodiny hoření se nedostaly do společných prostor domu, a proto nebyla provedena evakuace obyvatel. Velitel zásahu ještě provedl kontrolu zařízení v bytech nad požárem, protože od sporáku vedlo až na střechu společné vzduchotechnické potrubí odtahu z digestoří. Žádné poškození sousedních bytů, kromě zápachu od požáru, nebylo zjištěno. Žádný z obyvatel bytového domu se nenadýchal zplodin hoření, a proto nebyla povolána Zdravotnická záchranná služba.
 
Na místo požáru se dostavila Policie České republiky a vyšetřovatel hasičů. Společným šetřením zjistili, že plameny poškodily sporák, digestoř, elektroinstalaci, kuchyňskou linku a obložení stěn v místě požáru.
 
Po prohlídce vyšetřovatel hasičů sdělil, že příčinou požáru je nedbalostní jednání při používání tepelného spotřebiče při ohřívání potravin.
 
Výše škody způsobená ohněm byla předběžně stanovena na 25 000 korun. Včasným zásahem byly uchráněny hodnoty v předběžné výši nejméně 1 000 000 korun.
 
Během zásahu nedošlo k poškození techniky ani ke zranění zasahujících hasičů.
 
Autor: nprap. Roman Žemlička – HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem