HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár domu v Milovicích způsobil škodu za pět milionů

Ve čtvrtek 12. července ve čtvrt na devět ráno byl na tísňovou linku středočeských hasičů ohlášen požár rodinného domu v Milovicích na Nymbursku. 

Krajské operační a informační středisko k události vyslalo profesionální hasiče ze stanic HZS Benátky nad Jizerou a HZS Nymburk a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Milovice a Lysá nad Labem. Při příjezdu prvních jednotek na místo byla požárem zasažena střecha v plném rozsahu a hrozilo rozšíření ohně na oba sousední řadové domy. Proto velitel zásahu vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu a požádal o posily. K události byla vyslána ještě jednotka HZS Stará Boleslav, zároveň vyrazili podnikoví hasiči SŽDC Nymburk a také dobrovolné sbory z Benátek nad Jizerou, Brandýsa nad Labem, Smilovic, Sojovic a Staré Lysé. Celkem se na místě sjelo jedenáct cisteren, protiplynový kontejner k zajištění náhradní dýchací techniky, výšková plošina a automobilový žebřík.

Uvnitř domu se nikdo nenacházel, takže se celá událost obešla bez zranění. Hasiči se zaměřili nejen na zdolávání plamenů na zasaženém objektu, ale zároveň nasadili vodní proudy i na uchránění obou vedlejších domů. Potřebná hasební voda byla kyvadlově dovážena z čerpacího stanoviště, které bylo zřízeno v areálu nedaleké zemědělské firmy, a také z místní hydrantové sítě.

Na místo se dostavil také starosta obce, který pro téměř padesátku zasahujících hasičů zařídil ochranné nápoje a občerstvení. Požár se podařilo lokalizovat těsně před desátou hodinou, hasiči přitom zabránili přeskočení plamenů na sousední domy. V další fázi zásahu jednotky vyklízely zasažený objekt, rozebíraly střešní konstrukci, která se částečně propadla, a vyhledávaly v půdním prostoru skrytá ohniska.

Kolem půl jedenácté začal velitel zásahu s redukcí sil a nechal snížit poplachový stupeň. Následně se na své základny začaly vracet i další jednotky. Likvidace požáru byla operačnímu středisku nahlášena před půl dvanáctou s tím, že na místě zůstane na dohlídku do pátečního poledne milovická dobrovolná jednotka.

Přímé škody vyčíslil vyšetřovatel na 5 milionů korun, uchránit se podařilo majetek za 3 miliony. Příčinou vzniku požáru byla technická závada elektroinstalace.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem