HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár domu v Chodové Plané

Ve čtvrtek 23. února 2017 půl hodiny po půlnoci obdrželo operační středisko tísňové linky 112 informaci o požáru rodinného domu v Chodové Plané. Poplach byl vyhlášen hasičům na stanici v Tachově, místním dobrovolným a v Plané. Z Karlovarského kraje přijeli na pomoc při likvidaci požáru hasiči z Mariánských Lázní.

Při příjezdu jednotek byla neobydlená budova v plamenech. Kvůli silnému větru hrozilo, že se oheň rozšíří, proto se hasiči kromě samotné likvidace požáru soustředili i na to, aby ochránili před plameny okolní objekty.

Hasební zásah komplikoval nejen silný vítr, ale i nahromaděný odpad, který umocňoval hoření. V domě se částečně zřítily zdi, střecha i stropy a konstrukce budovy byla velmi nestabilní. Hasiči se nedostali dovnitř a museli zasahovat zvenku ze země i z výškové techniky. Pro lepší hasební účinek vody používali smáčedlo.

Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu krátce po jedné hodině ráno. Kolem čtvrté hodiny se podařilo hasičům požár zlikvidovat.

Obecní jednotka zůstala na místě události na dohlídku a v dopoledních hodinách zajišťovala bezpečí požářiště pro práci vyšetřovatelů HZS, PČR a kynologů, kteří zjišťovali příčinu vzniku požáru.

Zároveň bylo potřeba vyloučit, že v sutinách domu zůstal člověk. V odpoledních hodinách policejní psi ukázali podezřelé místo. V úvahu kromě zavaleného člověka připadalo i mrtvé zvíře nebo potraviny. Kvůli silnému větru hrozilo nebezpečí zřícení budovy, proto rozhodl velitel zásahu s ohledem na bezpečí hasičů o tom, že odklízet sutiny se začnou až za světla a příznivého počasí.

V pátek 24. února 2017 v 8:45 hodin vyjely na požářiště jednotky HZS Tachov a místního SDH. Postupně hasiči odklízeli po vrstvách části budovy. Přítomnost osoby se nepotvrdila.   

vytisknout  e-mailem