HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár chalupy napáchal škodu za milion korun

Sedm jednotek hasičů zasahovalo od pondělí 29. prosince 2014 večer u rozsáhlého požáru v Novém Hrádku na Náchodsku.  

V místní lokalitě Mikulášův kopec byl ve 21:20 hodin ohlášen požár rekreační chalupy. Na místo události vyjeli profesionální hasiči z Dobrušky a Náchoda, dále dobrovolní hasiči z Nového Hrádku, Dobrušky, Nového Města nad Metují, Olešnice v Orlických horách a Bohdašína.
Už samotný příjezd k místu požáru byl pro zasahující jednotky náročný. Kvůli nesjízdnosti komunikace hasiči museli vytvořit dopravní vedení z hadic v délce desítek metrů až k hořícímu objektu. Doprava vody byla zřízena kyvadlově ve vzdálenosti 300 metrů. V chalupě o rozměrech dvanáct krát šest metrů se podle informací nikdo nenacházel, oba uživatelé již byli v bezpečí u sousedů. Soused, který ještě kontroloval objekt, utrpěl řeznou ránu na ruce, kterou mu ošetřila přivolaná záchranná služba. Hašení bylo pro hasiče komplikované a složité, neboť požár se stále šířil skrytými místy pod plechovou střechou a nad chalupou navíc vedly dráty nástřešního vedení. Velitel zásahu proto zažádal elektrorozvodné závody o odpojení přívodu elektriky do objektu. Pomocí rozburšovací pily hasiči udělali díry do střechy, aby se dostali ke skrytým ohniskům. Následně nasadili přetlakovou ventilaci k odvětrání a mohli tak dovnitř silně zakouřené chalupy. Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu patnáct minut po půlnoci. Další hodiny probíhalo vyklízení různého uloženého materiálu z půdy.
Hmotná škoda na objektu byla předběžně odhadnuta na jeden milion korun. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem šetření. Na místo byl přizván také specialista v oboru elektro z Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč.
 
Foto: stanice Náchod
Odkazy do noveho okna

14-12-29 Nový Hrádek (1)

14-12-29 Nový Hrádek (1) 

Detailní náhled

14-12-29 Nový Hrádek (2)

14-12-29 Nový Hrádek (2) 

Detailní náhled

14-12-29 Nový Hrádek (3)

14-12-29 Nový Hrádek (3) 

Detailní náhled

14-12-29 Nový Hrádek (4)

14-12-29 Nový Hrádek (4) 

Detailní náhled

14-12-29 Nový Hrádek

14-12-29 Nový Hrádek 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem