HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár autobusu za výjezdem z Prahy po D1 likvidovaly tři jednotky

V pátek 3. ledna minutu před půl sedmou byl na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ohlášen požár v motorovém prostoru autobusu za výjezdem z Prahy po brněnské dálnici D1 na 10. kilometru u nájezdu na Pražský okruh. 

Operační důstojník k události vyslal profesionální hasiče ze stanice Říčany a jednotku sboru dobrovolných hasičů Průhonice. V rámci mezikrajské pomoci vyjela také jednotka HZS hl. města Prahy ze stanice HS-4 Chodov.

Ještě před příjezdem hasičů se požár pokoušel lokalizovat řidič pomocí dvou hasicích přístrojů, což se mu vzhledem k rychle se šířícím plamenům nepodařilo. V době příjezdu první jednotky už byl autobus požárem zcela zasažen. Po třinácti minutách měli hasiči požár plně pod kontrolou, když na zdolání plamenů nasadili dva C proudy s pěnou.

V době vypuknutí požáru v autobuse cestovalo 53 osob a řidič, všem se podařilo vozidlo včas opustit bez zranění. Vzhledem k tomu, že páteční ráno bylo poměrně mrazivé, bylo nutné na místo povolat také správu a údržbu dálnic, která posypala solí namrzající vodu na vozovce.

Pro cestující zajistil dopravce náhradní autobus, do kterého byly osoby následně přemístěny. Evakuační autobus HZS Středočeského kraje, který vyjel pro zajištění jejich tepelného komfortu, tak byl po několika minutách odvolán. Hasiči zásah ukončili krátce po osmé hodině ranní.

Příčinou vzniku požáru byla podle vyšetřovatele technická závada v motorovém prostoru, škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na 120 tis. korun.  

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem