HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár acetylénu s ochlazováním tlakové láhve na obchvatu Jablunkova

Je i video s provizorní vanou. 

Sedm jednotek hasičů zasahovalo v pátek 18.09.2020 odpoledne až do večera v Jablunkově (okres Frýdek-Místek) u požáru acetylénu, který unikal z tlakové lahve svařovací soupravy při opravě mostu, který je součástí silničního obchvatu Jablunkova. Samotný zásah se obešel bez zranění, k výbuchu nedošlo. Štěstím bylo, že plameny šlehaly pouze z hadic, nikoliv z tlakové lahve samotné.

Za únik plynu a požár může technická závada na svařovací soupravě, která byla na mostě uložena v dodávce se zadními otevřenými dveřmi. Předběžná celková škoda – na svařovací soupravě – byla odhadnuta na 50 tisíc korun. Zranění si přivodil při útěku z místa opravy – poté, co si s kolegy všiml šlehajících plamenů – jeden z několika svorně unikajících stavebních dělníků tak, že nešťastně zakopl a poranil si rameno.

Hlavní silniční tah na Slovensko (I/11) byl uzavřen tři hodiny. Kamiony musely počkat v dlouhé koloně na otevření silnice, osobní automobily byly schopny místo hasičského zásahu objet jinudy.

Operační středisko hasičů bylo o požáru informováno v pátek po 15. hodině. K obchvatu Jablunkova ihned vyrazila jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Třinec, společně s ní šest jednotek dobrovolných hasičů – Jablunkov, Mosty u Jablunkova, Dolní Lomná, Bystřice, Bukovec a Písek.

Jako první byli na místě dobrovolní hasiči z Jablunkova, kteří zdálky šlehající plameny na korbě dodávky rychle uhasili a pak chladili tlakovou lahev dvěma vodními proudy C a monitorem. Za chvíli se k nim přidali profesionální hasiči z Třince. Další dobrovolné jednotky sem především dopravovaly vodu na ochlazování.

Po více než hodině byla tlaková lahev s unikajícím acetylénem ochlazena na 15 stupňů Celsia. Hasiči pak vytvořili z přívěsného vozíku (za osobní automobil) a dvou nepromokavých stavebních plachet provizorní vanu, naplněnou vodou. Umístěna byla v příkopu, kam tlakovou láhev opatrně přenesli, a tím ji dále ochlazovali. (Z krátkého videa jsou vidět bublinky unikajícího acetylénu).

Láhev musí zůstat ponořená ve vodě z bezpečnostních důvodů dalších 24 hodin. Po páteční 19. hodině odjela z místa zásahu poslední jednotka hasičů – z Jablunkova s tím, že voda v provizorní vaně zůstává studená. Na další kontrolu pojedou dvě hodiny před páteční půlnocí třinečtí profesionální hasiči.

Odkazy do noveho okna

pozaracetylenJablunkov (1 FM)

pozaracetylenJablunkov (1 FM) 

Detailní náhled

pozaracetylenJablunkov (2)

pozaracetylenJablunkov (2) 

Detailní náhled

pozaracetylenJablunkov (3)

pozaracetylenJablunkov (3) 

Detailní náhled

pozaracetylenJablunkov (4)

pozaracetylenJablunkov (4) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem