Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Povodně od 16. do 19. května 2010

Praha 20. 5. 2010 (Luděk Prudil, Radek Kislinger) - Situační zpráva HZS ČR o řešení následků povodní ve dnech 16. až 19. května 2010 na území Moravy a Slezka, tak jak ji připravil náčelník štábu GŘ GZS ČR plk. Ing. Luděk Prudil.  

Dne 19. května 2010 zaznamenaly s výjimkou řeky Moravy všechny toky v povodňové oblasti poklesy hladin. Na řece Moravě je vodní stav na kulminaci nebo kolísá okolo bodu kulminace. Srážky na většině území ustaly nebo byly nevýznamného charakteru. Záchranné práce byly na celém postiženém území ukončeny a probíhají práce likvidační. Na toku Moravy, na území Jihomoravského kraje, probíhají povodňové zabezpečovací práce. Situace je značně komplikovaná v Moravskoslezském kraji, kde je velké množství zaplavených ploch a objektů a také se vyskytla řada sesuvů půdy.
 
 
Činnost integrovaného záchranného systému
 
I nadále jsou v postižených oblastech nasazeny jednotky požární ochrany a další složky IZS. Od 18:00 hod. 16. května 2010 realizuje MV-generální ředitelství HZS ČR ústřední koordinaci záchranných a likvidačních prací a podle požadavků krajů zajišťuje realizaci jejich požadavků (vrtulníky, centrální zásoby, síly a prostředky Armády ČR). V postižených krajích bylo doposud řešeno celkem cca 1600 mimořádných událostí, při nichž bylo nasazeno téměř více jak 3900 hasičů. Jednotky PO spolupracují zejména s Policií ČR, Armádou ČR obecní policií a obcemi. 
 
Do záchranných prací je zapojen také Záchranný útvar HZS ČR Hlučín a Armáda ČR.
 
MV-generální ředitelství HZS ČR přímo spolupracuje se všemi postiženými kraji a s Českým hydrometeorologickým ústavem, Společným operačním centrem Ministerstva obrany a Ministerstvem životního prostředí a Správou státních hmotných rezerv. Operační a informační středisko MV-generálního ředitelství HZS ČR soustřeďuje hlášení krizových štábů krajů, která distribuuje zainteresovaným ministerstvům a organizuje plnění požadavků krajů.
 
 
Podle požadavků krajů bylo v rámci ústřední koordinace záchranných a likvidačních prací zajištěno:
 
  • Přesunutí 4 velkoobjemových a 3 speciálních čerpadel (povodňové odřady HZS ČR) z krajů Královéhradeckého, Středočeského, Plzeňského, Ústeckého, Jihočeského a Prahy na území Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje (celkem je zde nasazeno 6 velkoobjemových a 4 speciální čerpadla – velkoobjemová čerpadla jsou o výkonu 700 a 1500 l/s),
  • Nasazení a koordinace činnosti vrtulníků Policie ČR a Armády ČR,
  • Zajištění odstřelu hráze u obce Kvasice ve Zlínském kraji,
  • Přesun vysoušečů do postižených oblastí (ze zásob MV-generálního ředitelství HZS ČR bylo do postižených krajů přesunuto celkem 955 vysoušečů a na dnes je k přesunu připraveno dalších 835 vysoušečů, k dispozici je ještě dalších 1300 vysoušečů HZS ČR a dalších 1000 vysoušečů Správy státních hmotných rezerv),
  • Přesun dalšího materiálu z centrálních zásob HZS ČR do postižených krajů (povodňové pytle 15000 ks, násypky, lehátka, přikrývky, malé odvodňovací soupravy – celkem 60 ks),
  • Přímá spolupráce s mobilními telefonními operátory pro zajištění trvalé funkčnosti tísňového volání,
  • Koordinace činnosti nevládních organizací,
  • Koordinace činnost posttraumatické intervenční péče v postižených územích,
  • Zajištění přednostního spojení krizových mobilních telefonů na postižených územích.
 
Evakuace a záchrana
 
O začátku těchto povodní bylo evakuováno celkem 1198 osob (nejvíce v Moravskoslezském kraji – 667), z nichž v evakuačních střediscích je ubytováno 331 (ostatní jsou u příbuzných a známých, nejvíce v Olomouckém kraji - 101). Počet zachraňovaných osob počtu 241 (nejvíce v Moravskoslezském kraji – 178). Jedna osoba byla při povodních usmrcena a je evidováno celkem 11 zranění.     
 
 
Další opatření
 
Ministerstvo vnitra Polské republiky včera, v odpoledních hodinách, požádalo Českou republiku o nasazení velkoobjemových čerpadel na likvidaci následků velmi rozsáhlých povodní v jižní části Polska. MV-generální ředitelství HZS ČR po zvážení situace v ČR a po dohodě s Ministerstvem zahraničních věcí ČR žádosti vyhovělo v souladu se Smlouvou mezi Českou republikou a Polskou republikou o spolupráci a vzájemné pomoci při katastrofách, živelních pohromách a jiných mimořádných událostech. Do Slezského vojvodství byly vyslány dva povodňové odřady HZS ČR (jeden z HZS Ústeckého kraje a jeden ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín) se dvěma velkoobjemovými čerpadly o výkonu 700 a 1500 l/s. Povodňové odřady tvoří celkem 18 příslušníků HZS ČR a jsou od 18. a 19. května 2010 nasazeny v zaplavených oblastech v okolí Katovic.
 
MV-GŘ HZS ČR je připraveno podle požadavku krajů zajistit nasazení:
  • dalších odřadů HZS krajů,
  • centrálních zásob HZS ČR (vysoušeče, desinfekční prostředky, ženijní nářadí, ochranné prostředky apod.),
  • prostředků Správy státních hmotných rezerv,
 
 
 
kpt. Bc. Radek Kislinger
tiskový mluvčí
Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
mobil: +420 602 215 142
tel:   +420  950 819 944
email: radek.kislinger@grh.izscr.cz 
www.hzscr.cz

 

vytisknout  e-mailem