HZS Ústeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Používání zábavní pyrotechniky

V poslední době stále více stoupá obliba používání zábavní pyrotechniky. 

K odpalování nejrůznějších rachejtlí v „domácím prostředí“ nedochází nutně jen ke konci roku tak, jak jsme tomu byli zvyklí, ale i při nejrůznějších rodinných oslavách. Nicméně Silvestr zůstává dnem, kdy je jejich použití nejčastější. S jeho blížícím se příchodem je tedy na místě připomenout si základní zásady, jak s pyrotechnikou nakládat co nejbezpečněji:
  • Kupujte jen tu pyrotechniku, která má odpovídající povolení či atesty a je k ní přibalen návod na použití v českém jazyce.
  • Při používání pyrotechniky se řiďte přiloženým návodem.
  • Nepoužívejte pyrotechniku, pokud jste pod vlivem alkoholu.
  • Pořízenou zábavní pyrotechniku skladujte na bezpečném místě. Rozhodně není vhodné přechovávat pyrotechniku v blízkosti kamen, krbů, otevřených ohňů a zapálených svíček. Pozor také na to, aby pyrotechnika nenavlhla.
  • S pyrotechnikou manipulujte zásadně na volném prostranství, v dostatečné vzdálenosti od dalších objektů, aby nemohlo dojít např. k vniknutí výbušnin do oken či zapálení střechy. Obzvláště rizikové jsou prostory blízko zdravotnických či školských zařízení. Se zábavní pyrotechnikou se samozřejmě nesmí mířit na lidi.
  • Zábavní pyrotechnika by měla být vždy uskladněna mimo dosah dětí. Upozorněte vaše děti na nebezpečí zmíněných výrobků a poučte je, aby nesbíraly již použitou nebo nevybuchlou pyrotechniku.
  • Neodpalujte znovu pyrotechniku, která již jednou selhala.
  • Dejte si pozor na mohutné zvukové efekty, které doprovázejí odpalování některých předmětů zábavní pyrotechniky, které mohou při nevhodném odpálení poškodit sluch. Ohleduplní bychom měli být i vůči zvířatům, která mají mnohem vyvinutější sluch než lidé a při nadměrném hluku trpí. Může dojít i k trvalému poškození jejich zdraví.
  • Pokud si chcete udělat radost něčím větším, např. ohňostrojem, mějte na paměti, že tak může učinit jen odborně způsobilá osoba. Realizaci svěřte odborníkům nebo si zajděte na ohňostroj pořádaný obcí.
  • Zajímejte se o to, jak se k používání zábavní pyrotechniky staví vaše místní samospráva. V některých obcích je její prodej a používání omezeno obecní vyhláškou.
-      V případě, že se přeci jen vše nepovede a dojde ke vzniku mimořádné události, obraťte se o pomoc na tísňovou linku 112.
 
 

vytisknout  e-mailem