Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Poslední cvičení a výcviky jednotek ZÚ HZS ČR.

Několik větších cvičení a výcviků absolvovaly v posledních týdnech jednotky Záchranného útvaru HZS ČR. 

 

taktické cvičení složek IZS - pátrání po pohřešované osobě.JPG

Prvním z nich bylo společné taktické cvičení Speciální záchranné roty z Hlučína a Policie České republiky, jehož námětem bylo pátrání po pohřešované osobě. Cvičení se uskutečnilo 10. 5. 2016 v Horních Domaslavicích. Vzhledem k charakteru území, v němž pátrání probíhalo, byly do akce krom čtyřkolek, kynologů a pátracích skupin zapojeni i potápěči, kteří prohledávali jezy na řece Lučině. Využit byl i nový kontejner nouzového přežití, který je ideální i pro vytvoření štábu velitele zásahu.

cvičení Frýdek-Místek.jpg

O den později proběhlo v areálu SOŠ PO a VOŠ PO ve Frýdku Místku další taktické cvičení, tentokrát s námětem požáru v opuštěné budově s nálezem nebezpečných chemických látek. Cvičení se zúčastnili příslušníci a technika ze Záchranné roty Hlučín, Speciální záchranné roty a chemické laboratoře ve Frenštátu pod Radhoštěm. Krom samotného průzkumu objektu a hašení vzniklého požáru jednotky prováděli výstavbu dekontaminačního stanoviště a přečerpávání nebezpečné látky.

komplexní výcvik na vodě.JPG

V úterý 17. 5. 2016 se v prostoru bývalé štěrkovny v Dolním Benešově uskutečnil dosud největší společný výcvik všech čtyř jednotek Záchranného útvaru HZS ČR. Krom příslušníků obou rot z Hlučína tak dorazily i skupiny z Jihlavy a Zbirohu. Celkem se do výcviku zapojilo na 60 hasičů. Výcvik byl zaměřen na obsluhu plavidel a speciální techniky, kterou jednotky disponují a konal se od rána až do noci. Celková doba výcviku přesáhla 16 hodin, během kterých jednotlivé skupiny cvičily mj. obsluhu motorových člunů a obojživelných pásových transportérů, fixaci a odtah břemene, obsluhu hadicového automobilu…

cvičení Jihlava (3).JPG

Zatím poslední cvičení se uskutečnilo 31. 5. a 1. 6. v Jihlavě, kde od začátku roku sídlí další záchranná rota Záchranného útvaru HZS ČR. Cvičení mělo za úkol prověřit tuto novou jednotku, která od svého vzniku procházela intenzivním výcvikem, jenž sloužil k seznámení příslušníků se speciální technikou a činnostmi, které záchranný útvar běžně plní. Součástí cvičení tak byly mj. práce se zemními stroji, vyprošťování techniky a jízdy v těžce přístupném terénu. Prověřeny zároveň byly teoretické znalosti příslušníků, jejich schopnosti při řízení vozidel a rychlost přípravy jednotky na výjezd k mimořádné události. Po zdárném průběhu cvičení bylo rozhodnuto o zařazení Záchranné roty Jihlava do systému pohotovostních jednotek ZÚ HZS ČR. Nyní už tedy nic nebrání tomu, aby jednotka z Jihlavy v případě potřeby vyrazila k zásahu.

kpt. Ing. Ivo Adámek
OPŘJ, tiskový mluvčí
Záchranný útvar HZS ČR
Telefon: 950 749 254
Mobil: 773 756 208

e-mail: ivo.adamek@zu-hlucin.izscr.cz

Pro výcvik obojživelného transportéru PTS10 byl požit k transportu Tahač MAN TGS s návěsem Nooteboom OSDkterý byl pořízen v rámci projektu „Zvýšení akceschopnosti ZÚ HZS ČR pro záchranné a likvidační práce při živelných pohromách“.
Pořízení soupravy tahače s návěsem bylo spolufinancováno ze strukturálních fondů Evropské unie, konkrétně 85% způsobilých výdajů z Integrovaného operačního programu. Zbylých 15% prostředků šlo ze státního rozpočtu České republiky .

 

UNIE.png

 

Odkazy do noveho okna

taktické cvičení složek IZS - pátrání po pohřešované osobě

taktické cvičení složek IZS - pátrání po... 

Detailní náhled

taktické cvičení složek IZS - pátrání po pohřešované osobě(3)

taktické cvičení složek IZS - pátrání po... 

Detailní náhled

taktické cvičení složek IZS - pátrání po pohřešované osobě(2)

taktické cvičení složek IZS - pátrání po... 

Detailní náhled

cvičení Jihlava

cvičení Jihlava 

Detailní náhled

cvičení Jihlava (4)

cvičení Jihlava (4) 

Detailní náhled

cvičení Jihlava (3)

cvičení Jihlava (3) 

Detailní náhled

cvičení Jihlava (2)

cvičení Jihlava (2) 

Detailní náhled

cvičení Frýdek-Místek

cvičení Frýdek-Místek 

Detailní náhled

komplexní výcvik na vodě

komplexní výcvik na vodě 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem