Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Podíl HZS ČR na realizaci Pokynu MŠMT k výuce Ochrana člověka za mimořádných událostí

Podíl HZS ČR při výuce témat ochrany člověka za mimořádných událostí na základních, středních a vyšších odborných školách

Od zavedení výuky uvedené problematiky do škol a v rámci dokumentu „Zaměření preventivně výchovné činnosti na úseku požární ochrany a ochrany obyvatelstva“ podniká HZS ČR řadu činností, které podporují a obohacují edukaci žáků v dané oblasti:
  • pomáhá při přípravě praktických cvičení,
  • organizuje besedy pro žáky, studenty a pedagogické pracovníky,
  • pořádá ukázky z činnosti jednotek požární ochrany (samostatně, nebo ve spolupráci s dalšími složkami IZS),
  • umožňuje exkurze škol na stanicích HZS krajů,
  • připravuje nebo se podílí na tvorbě učebnic a příruček pro výuku (viz sekce Pomůcky).

Konkrétní činnosti HZS krajů naleznete v sekci "Pomoc HZS krajů při výuce ochrany člověka za mimořádných událostí".

Proškolení učitelů v problematice ochrany člověka za mimořádných událostí

Mezi další aktivity HZS ČR patří příprava učitelů, kterou odborně zajišťuje ve spolupráci s odbory školství krajských úřadů, s Národním institutem pro další vzdělávání a dalšími vzdělávacími zařízeními. Do roku 2013 se této přípravy zúčastnilo přes 17 tisíc učitelů. Učitelé jsou seznámeni se základním učivem pro výuku Ochrany člověka za mimořádných událostí, s dostupnou literaturou, videofilmy a postupy, jak zařadit témata do vyučovacích programů. I přes veškerou snahu příslušníků HZS ČR není skutečný stav proškolených učitelů ideální. Je to způsobeno zejména vysokou fluktuací ve školství. Počet kurzů je omezen personálními a finančními možnostmi, kterými HZS ČR na tuto činnost disponuje.
 
HZS ČR byla udělena Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy akreditace vzdělávacích programů pro přípravu učitelů základních a středních škol v oblasti ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí, která vychází z platných rámcových vzdělávacích programů. HZS krajů mohou na základě udělené akreditace připravovat semináře (vzdělávací akce) pro učitele a udělovat jim osvědčení o absolvování kurzu. Tyto kurzy jsou začleněny do systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků. V případě zájmu o účast na uvedeném kurzu se obraťte na kontaktní osobu v daném kraji, s kterou je možné dohodnout konkrétní podmínky. 
 

Příprava statutárních zástupců škol

Vyhláška MŠMT 281/2001 Sb., ze dne 3.7.2001 stanovuje podmínky a způsob vykonávání péče o děti v předškolních zařízeních, žáky, kteří plní ve školách povinnou školní docházku, a děti a mládež ve školských zařízeních pro výkon ústavní výchovy, ochranné výchovy a preventivně výchovné péče, pokud tuto péči nemohou v krizové situaci vykonávat rodiče nebo jiní zákonní zástupci. Ve smyslu této vyhlášky některé HZS krajů realizují odbornou připravenost ředitelů škol a školských zařízení, aby byli dostatečně připraveni na zvládání krizových situací.
 

Soutěže pro děti a mládež

HZS ČR v rámci preventivně výchovné činnosti pořádá na ústřední a regionální úrovni také soutěže pro děti a mládež. Jedná se především o výtvarné a pohybově-vědomostní soutěže. Pohybově-vědomostní soutěže probíhají v několika krajích s podobným obsahem, ovšem pod rozdílným názvem. Soutěž se nejčastěji skládá ze dvou částí, a to znalostní test z oblasti ochrany člověka za mimořádných událostí a praktické a dovednostní disciplíny.
Uvedené soutěže pořádají, nebo spolupořádají následující HZS krajů:
HZS Ústeckého kraje
HZS Plzeňského kraje
HZS Jihočeského kraje
 

Činnosti podporující výuku ochrany člověka za mimořádných událostí

Na činnostech podporujících uvedenou problematiku se podílejí ve spolupráci s HZS ČR i další organizace.
Občanské sdružení Asociace "Záchranný kruh" vytvořila integrovaný projekt s názvem "Záchranný kruh". Cílem projektu je zvýšení úrovně vzdělanosti a připravenosti obyvatelstva (zejména dětí a mládeže) a ostatních subjektů Karlovarského kraje v oblasti běžných rizik, rizik mimořádných událostí i krizových situací, zefektivnění postupů složek IZS v Karlovarském kraji a zvýšení prevence a přípravy obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci. Do budoucna je zamýšleno projekt rozšířit a zpřístupnit subjektům po celé ČR.
 
Další podporující činností, na které spolupracují vybrané HZS krajů, je program systému vzdělávání žáků základních škol s názvem „HASÍK CZ“. Jedná se o předávání informací dětem základních škol formou besed z oblasti ochrany obyvatelstva a požární ochrany v souladu se stanoveným obsahovým zaměřením. Tyto informace předává určená dvojice aktivistů, která prošla kurzy instruktorů pořádanými o.s. Citadela Bruntál.
 
Organizace Centrum pro bezpečný stát realizuje projekt Ochrana obyvatel. Cílem projektu je zlepšit informovanost občanů o tom, co dělat v krizových situacích. V rámci projektu byla vydána, za odborné spolupráce MV ČR-GŘ HZS ČR, odborné gesce Policejního prezidia ČR a Katedry urgentní medicíny a medicíny katastrof Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, účelová publikace „Co dělat…“ – aneb Kapesní průvodce krizovými situacemi doma i v zahraničí, která je v současné době cestou HZS krajů distribuována do všech základních, středních a vyšších odborných škol po celé ČR.
 
Významnou organizací, která se věnuje uvedené výuce je Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, které má po celé České republice 3 464 kolektivů mladých hasičů, o které se stará 6 194 dospělých vedoucích. Tyto kolektivy navštěvují děti od 6 let. Členové ve věku 6-11 let se učí formou her a to jak správně přivolat hasiče, rozdělení hasicích přístrojů a jejich použití, první pomoc atd. Členové ve věku 11-15 let jsou seznámeni s činnostmi - jak se správně chovat při požáru v domě, jak se chovat při vzniku mimořádné události, orientace v přírodě, obsah evakuačního zavazadla a další.
Vedoucí kolektivů spolupracují při výchově ostatních dětí se základními školami. Předávání informací je založeno na formě komunikace mezi dětmi, tedy členy Sdružení a dětmi ze základní školy. Vedoucí kolektivů ve spolupráci se základní školou pořádají ukázky své činnosti, kde děti předvádí svým vrstevníkům co se vše naučili ve Sdružení hasičů.
 

Neinvestiční dotace

MV-GŘ HZS ČR dále poskytuje neinvestičních dotace ze státního rozpočtu České republiky pro nestátní neziskové organizace na výchovnou a vzdělávací činnost v oblastech:
  • požární ochrana, ochrana obyvatelstva a příprava obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci při mimořádných událostech,

  • preventivně výchovná činnost nestátních neziskových organizací při výchově obyvatelstva, právnických a podnikajících fyzických osob k předcházení požárů, propagaci a historii požární ochrany, ochrany obyvatelstva, příprava obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci při mimořádných událostech,

  • publikační a informační činnost na úseku požární ochrany, IZS, ochrany obyvatelstva a krizového řízení.

 

Spolupráce HZS ČR s dalšími zainteresovanými subjekty k výuce ochrany člověka za mimořádných událostí

V současné době probíhá úzká a úspěšná spolupráce mezi MV-GŘ HZS ČR, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem zdravotnictví a Ministerstvem dopravy na plnění úkolů z Harmonogramu realizace Koncepce opatření ochrany obyvatelstva do roku 2013 s výhledem do roku 2020. Jedná se o:
 
  • bod č. 8) Vytvořit Program výchovy a vzdělávání obyvatelstva k jeho bezpečnosti a ochraně při mimořádných událostech a krizových situacích,
  • bod č. 9) Na základě výsledků pilotního projektu navrhnout začlenění tématiky „Ochrana člověka za mimořádných událostí“ do studijních programů pedagogických fakult.

Kromě toho se rozvinula spolupráce s vybranými pedagogickými fakultami a fakultami tělovýchovy a sportu (viz kapitola "Pilotní projekt")

Dále byla navázána úspěšná spolupráce se zástupci České školní inspekce (dále jen "ČŠI“) a Ústavem pro informace ve vzdělávání (dále jen "ÚIV“) a Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze (dále jen "VÚP").

 
Šetření v oblasti výuky ochrany člověka za mimořádných událostí na základních a středních školách
  
V rámci spolupráce s ÚIV proběhlo od 30. listopadu 2009 do 4. prosince 2009, v rámci čtvrté vlny projektu Rychlá šetření 2009,  šetření týkající se výuky ochrany člověka za mimořádných událostí. Respondenti, kterými jsou ředitelé základních a středních škol, odpovídali na jednotlivé otázky, na jejichž tvorbě úzce spolupracovali zástupci Ústavu pro informace ve vzdělávání se zástupci MV-GŘ HZS ČR. Šetření se z celkového počtu 4 000 oslovených základních a středních škol účastnilo (tj. dotazník vyplnilo a odeslalo) celkem 2 725 škol, tedy návratnost činí 68,1 %.
Výsledky šetření jsou podrobně vyhodnoceny a dále využívány při plnění úkolů spojených s výukou ochrany člověka za mimořádných událostí.
Celkové výsledky šetření naleznete na stránkách Ústavu pro informace ve vzdělávání viz odkaz:
http://www.uiv.cz/clanek/368/1950
 
Spolupráce s VÚP
 
VÚP je resortním výzkumným ústavem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, jeho přímo řízenou organizací.
Kromě jiného provozuje metodický portál RVP , jehož smyslem je vytvořit prostředí, ve kterém se učitelé navzájem inspirují a informují o svých zkušenostech, poskytuje učitelům systematickou podporu v oblasti metodiky a didaktiky učení a zahrnuje rozsáhlý archiv digitálních učebních materiálů. Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Se zástupci VÚP byla dohodnuta spolupráce v poskytování odborných publikací z problematiky ochrany člověka za mimořádných událostí vydané HZS ČR, které budou zveřejňovány na zmíněném portálu v sekci věnované této tématice. V další fázi se plánuje vytvoření metodiky, která by učitelům přiblížila jak danou problematiku vyučovat (z praktických zkušeností vyplývá, že většina učitelů neví jakým způsobem zmíněnou problematiku podchytit a předat svým žákům).
 
Spolupráce s ČŠI

Spolupráce mezi MV-GŘ HZS ČR a ČŠI byla navázána v lednu roku 2009. V červnu 2009 bylo uskutečněno v prostorách MV-GŘ HZS ČR instrukčně metodické zaměstnání se školními inspektory ze všech krajů České republiky a hl. města Prahy. Zaměstnání bylo zaměřeno na problematiku v oblastech výuky ochrany člověka za mimořádných událostí a požární ochrany na základních a středních školách.

Součástí spolupráce je stanovení společných aktivit v předmětné problematice a její rozšíříření na krajskou úroveň, kde již pokračuje konkrétními formami, například spoluúčastí na kontrolách ČŠI na školách apod.

V dubnu letošního roku byl pořádán ČŠI seminář „Koordinace kontrolní činnosti v resortu školství“. Záměrem bylo přiblížit práci jednotlivých resortů a dalších subjektů, které se kontrolní činností v oblasti školství zabývají. Semináře se zúčastnili zástupci: ČŠI a krajských inspektorátů, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva zdravotnictví, Státního úřadu inspekce práce, Státního zdravotního úřadu, Úřadu pro ochranu osobních údajů a dalších institucí. Zástupci MV-GŘ HZS ČR ve svém příspěvku účastníky seznámili s kontrolními aktivitami HZS ČR na školách a informovali o spolupráci s ČŠI při naplňování bodů Ujednání o součinnosti mezi ČŠI a HZS ČR (č.j.: PO-1814/PRE-2007) a při kontrolní činnosti výuky tematiky ochrany člověka za mimořádných událostí na základních a středních školách.

V současné době probíhají ze strany ČŠI přípravy k provedení tématické kontroly na školách, která je věnována uvedené problematice.  

V Praze 12. 5. 2013

vytisknout  e-mailem