HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní vrtulník provedl několik shozů vody na travnatou plochu letiště

(23.8.2017) Výcvik profesionálních a dobrovolných hasičů na letišti Bílá Hlína u Slušovic na Zlínsku. 

Ve včerejších odpoledních hodinách mohli obyvatelé Slušovic zaznamenat netradiční ruch v prostoru sportovního letiště Bílá Hlína u Slušovic. Po příjezdu několika hasičských cisteren profesionálních hasičů z centrální stanice Zlín a  dobrovolných hasičů  ze Slušovic, Vizovic a Velkého Ořechova se za hřmotu leteckých motorů objevil nad plochou letiště i policejní vrtulník. To vše bylo předehrou výcviku zaměřeného na součinnosti hasičů s posádkou policejního vrtulníku při leteckém hašení a doplňování vody do bambi vaku. 

Samotnému praktickému výcviku předcházelo seznámení se s možnostmi nasazení vrtulníku při provádění leteckého hašení, podmínkami pro použití bambi vaků a také s bezpečnostními opatřeními výcviku i „ostrém“ nasazení.

Po krátké úvodní části a přípravě  bambi vaku do podvěsu vrtulníku se rozběhl praktický výcvik. Cvičící  hasiči si postupně vyzkoušeli doplňování vody do vaku v podvěsu vrtulníku s využitím dvou vodních vedení a speciálních nástavců, které nahrazují klasické proudnice. Už první skupina cvičících rychle zjistila, že doplnění několik stovek litrů vody v několika sekundách, pod vrtulníkem dunícím jen několik metrů nad jejich hlavami, nebude nic jednoduchého. Ale i „poskytnutí“ této zkušenosti bylo cílem výcviku.

Stejným výcvikem projdou další profesionální a dobrovolní hasiči v zítřejších dopoledních hodinách.

Touto cestou chceme poděkovat provozovatelům letiště Bílá Hlína za možnost provedení výcviků a také ocenit vysokou profesionalitu a vstřícnost celé posádky policejního vrtulníku z Brna.

Autor: por. Bc. Libor Netopil, tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem