HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pokračujeme u požáru v Jetěticích

Aktulalizace zásahu k 8. hodině ranní: 

Hasební práce u požáru lesa v Jetěticích pokračovaly celou noc. Ranní monitoring ukázal, že na celé zasažené ploše není viditelné žádné plamenné korunové hoření, linie požáru zůstala na stejné hranici, jako byla večer. Podařilo se nám za včerejšek uhasit všechna plamenná ohniska. Velkou pomoc přinesl také ranní déšť.
Kvůli dešti nemohl hned v ranních hodinách vzlétnout vrtulník LHS Policie ČR, svoji činnost zahájil okolo půl osmé. Za včerejšek provedl 49 shozů. Dnes se nad Jetěticemi budou pohybovat vrtulníky tři, ke dvěma vrtulníkům LHS Policie ČR se přidá vrtulník LHS z Přerova. Vrtulníky s bambi vaky o objemech 1 000 a 3 000 litrů shazují vodu na místa, která jsou velmi obtížně přístupná pro zasahující techniku.
Hned v ranních hodinách dorazily odřady HZS krajů Plzeňského a Středočeského. Žádost z Jihočeského kraje zněla především na velkoobjemové cisterny a čtyřkolky. Z obou krajů přijelo 10 kusů zásahové techniky s 30 hasiči. Jihočeský kraj má v tuto chvíli nasazených 23 profesionálních a dobrovolných jednotek. Po ranním monitoringu požářiště byly jednotky přeskupeny tak, že ze tři bojových úseků byly vytvořeny čtyři. Důvodem bylo účelnější rozmístění techniky. Na požářišti zasahuje přibližně 200 hasičů.
Ze zasahující techniky převažují především cisterny, a to jak základní prvovýjezdové CAS 20, tak i velkoobjemové CAS 30, dále dopravní automobily, je nasazen také lesní speciál. Ze speciální techniky je přímo v Jetěticích takovací kontejner pro doplňování nafty, Záchranný útvar HZS ČR poskytnul speciál CAS 40, důležitou roli hrají čtyřkolky, díky kterým dostáváme na nedostupná místa hasební materiál.
Požářiště je neustále monitorováno drony. Včera zde pracovala dokumentační skupina HZS Jihočeského kraje, v brzkých ranních hodinách dorazila dokumentační skupina Generálního ředitelství HZS ČR. Monitoring požářiště provádí pak také piloti zasahujících vrtulníků.
Pro důkladnou likvidaci požáru jsme zažádali šest HZS krajů o uvolnění termokamer. V průběhu dopoledne dorazí do Jetětic přibližně tři desítky termokamer, které využijeme pro vyhledávání skrytých ohnisek.
Zásah jednotek je komplikován obtížným terénem pro zásahovou techniku a také panujícími vysokými teplotami, které jsou extrémní pro zasahující hasiče. Včera ZZS ošetřila 5 zraněných hasičů z důvodu nadýchání se zplodin hašení nebo nevolnosti s vyčerpání a přehřátí.

Stále nemáme nahlášenou lokalizaci požáru. Zastavili jsme postup linie požáru, uhasili jsme plamenné hoření. Stále ale nemůžeme říci, že je požár plně pod kontrolou. Předpokládáme, že úplná likvidace požáru bude trvat řádově dny. Stále platí, že požár neohrožuje žádné obce, stavení či domy.

vytisknout  e-mailem