HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pojďme se společně podívat, jak to v současné době vypadá na hasičské stanici

Hasiči i v době koronavirové musí zajišťovat nepřetržitou službu. Musíme být stále připraveni vám pomoci ve dne i v noci. Hasiči pracují v době nouzového stavu v opravdu nestandardním režimu a v minimálních početních stavech. Když jsou hasiči ve službě snaží se i v této době dodržovat pracovní režim.

Na stanici je nepřetržitý výkon služby ve třech směnách v minimálním legislativou stanoveném početním stavu. Směna například na centrální stanici v Pardubicích je rozdělena na 3 skupiny, které se v organizačním řízení*) vůbec nepotkají. „Máme směnu rozdělenou podle aut.  Každá skupina má své přidělené zásahové vozidlo a má přidělenou jednu denní místnost i místnost pro spaní. Momentálně se musíme školit po skupinách, rozvržena musí být i hygiena a na stanici se pohybujeme v rouškách,“ přibližuje obtížnost organizace na stanici ppor. Bc. Petr Dvořák, velitel čety na stanici Pardubice.

„Výkon služby je ve třech směnách v minimálním početním stavu 8 hasičů. V rámci směny jsou organizována 2 výjezdová družstva. Střídání směn A, B a C je bezkontaktní. Denní rozvrh práce na požární stanici včetně školení a výcviku je organizačně řešen tak, abychom zajistili i bezkontaktnost mezi výjezdovými družstvy v rámci jedné směny. Obě výjezdová družstva spolu spolupracují pouze při případném společném zásahu u mimořádné události. Ihned po návratu z místa zásahu zpět na požární stanici pracují samostatně,“ přibližuje přijatá opatření na požární stanici v Chrudimi mjr. Mgr. Petr Drápalík, velitel stanice. Zvýšené nároky jsou také na dezinfekci věcných prostředků a dodržování hygieny na stanici, protože jezdíme k událostem s možným výskytem COVID 19, jako je otevření bytu nebo transport pacienta.

Na stanicích v souvislosti s koronavirem jsou kladeny zvýšené nároky nejen na velitele čet a družstev, kteří mají za jejich zajištění primární odpovědnost. Odpovědný přístup k jejich plnění je požadován od všech profesionálních hasičů požárních stanic v Pardubickém kraji.

Nevzdáváme to a dodržujeme pravidla a nařízení. Dodržujte je také.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

*) Organizační řízení je vše až do vyhlášení poplachu, poté začíná tzv. operační řízení až do návratu na základnu. Organizační řízení je tedy výcvik, školení, fyzická příprava. Součástí operačního řízení je také zásah, ten začíná výjezdem a končí předáním místa zásahu.

Odkazy do noveho okna

pravidla16

pravidla16 

Detailní náhled

pravidla4

pravidla4 

Detailní náhled

pravidla5

pravidla5 

Detailní náhled

pravidla6

pravidla6 

Detailní náhled

pravidla7

pravidla7 

Detailní náhled

pravidla8

pravidla8 

Detailní náhled

pravidla9

pravidla9 

Detailní náhled

pravidla10

pravidla10 

Detailní náhled

pravidla12

pravidla12 

Detailní náhled

pravidla13

pravidla13 

Detailní náhled

pravidla17

pravidla17 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem