HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Podpis dohody mezi Olomouckým krajem a Dolnoslezským vojvodstvím

V úterý 18. listopadu 2014 v pravé poledne v Jeseníku v hotelu Slovan podepíší Dolnoslezský vojvoda Tomasz Smolarz, ředitel dolnoslezských hasičů Andrzej Szcześniak, hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil a ředitel Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Karel Kolářík dohodu o spolupráci a vzájemné pomoci při záchranářských pracích při katastrofách, živelních pohromách a jiných mimořádných událostech mezi jednotkami Dolnoslezského vojvodství a Olomouckého kraje.  

Základem pro podpis této dohody je mezinárodní dohoda mezi Polskou republikou a Českou republikou o spolupráci a vzájemné pomoci při katastrofách, živelných pohromách a jiných mimořádných událostech ze dne 8. června 2000.

Připravená dohoda stanoví zásady pro vzájemné poskytnutí přeshraniční pomoci při katastrofách, živelných pohromách a jiných mimořádných událostech, jestliže jedna ze stran uzná za nutnou podporu vlastních sil a prostředků od druhé „Strany“. Dohoda pojednává i o principech výměny informací, včetně výsledků měření a prognózy ohrožení, příčiny jejich vzniku, šíření a analýzy těchto informací.

Rozsah přeshraniční pomoci zahrnuje zejména záchranné a hasební práce v oblasti hašení požárů, likvidace katastrof, havárií a jiných místních ohrožení a likvidace následků při živelných pohromách a jiných mimořádných událostech atd.

Spolupráce mezi hasiči z Polska a hasiči z Olomouckého kraje je na vysoké úrovni. Hasiči v rámci různých projektů Evropské unie organizují společná cvičení, odborné výcviky a tematickou přípravu. Stále častěji se také společně setkávají při reálných zásazích.

Statistika společných zásahů polských a olomouckých hasičů

  • 2012                                                                          3 zásahy
  • 2013                                                                          4 zásahy
  • 2014 (do 12.11.2014)                                                  7 zásahů

Informace pro média 

Na závěr akce proběhne od 14:00 hodin v hotelu Slovan v Jeseníku tisková konference. Pokud máte zájem účastnit se tiskové konference, kontaktujte prosím mluvčí HZS Olomouckého kraje por. Bc. Ing. Vladimíru Hacsikovou nejpozději do pátku 14. listopadu 2014 do 12:00 hodin.

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

vytisknout  e-mailem