HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pod mužem se propadl led, z vody jej vytáhli hasiči

Osobu transportoval do nemocnice vrtulník. Na přírodním ledu buďte maximálně opatrní. 

V jednom týdnu už druhý zásah, kdy se osoba propadla na zamrzlé vodní ploše. Tentokrát zasahovali hasiči spolu se záchranáři na Starochlumeckém rybníku u Chlumce nad Cidlinou, kde jezdil muž na speciálně upraveném vozítku taženém drakem, tzv. „kitebuggy“, ale led se pod ním prolomil.

Událost byla ohlášena v 15:41 a na místo okamžitě mířily dobrovolná jednotka z Chlumce nad Cidlinou a profesionální jednotky z Nového Bydžova i z Hradce Králové s velkým člunem. Z Hradce Králové vzlétl také vrtulník letecké záchranné služby s hasičem – leteckým záchranářem na palubě, připraveni na záchranu osoby z vody v podvěsu.

Osobu nakonec z vody zachránili hasiči, a to za použití lana a desky. Vrtulník byl na místě v pohotovosti, připraven v případě komplikací zasáhnout. Muže si převzali na břehu do péče záchranáři. „Ošetřovali jsme muže, rok narození 1952. Po prvotním ošetření a poskytnutí tepelného komfortu jsme jej transportovali podchlazeného vrtulníkem do hradecké fakultní nemocnice,“ upřesnil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Novák.

Pokud přesto lidé plánují využít přírodní led pro zimní sportovní radovánky, měli by být maximálně opatrní a dodržovat základní bezpečnostní opatření. Zejména je potřeba zkontrolovat tloušťku ledu. Pro bezpečný pohyb osob by měla být minimálně 10 – 12 centimetrů. Lidé by měli pamatovat na to, že i ve stojatých vodách dochází k proudění vody a led může mít na celé ploše různou tloušťku. Je potřeba dávat pozor na možné praskliny nebo díry vysekané od rybářů. Jakmile zaznamenáme, že led křupe nebo praská, ihned si lehneme na břicho a vracíme se zpět tou samou cestou, kterou jsme po ledě šli.

Video, které natočili z vrtulníku záchranáři ZZS KHK, můžete zhlédnout zde.

Martina Götzová, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem