HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Počasí dalo hasičům při výcviku zabrat

(3.8.2017) Při úniku čpavku zraněn jeden zaměstnanec. Prověřovací cvičení profesionálních a dobrovolných hasičů v Kroměříži. 

Bezprostředně po třinácté hodině došlo v areálu společnosti KROMILK a.s. na ulici Štěchovice v Kroměříži vlivem závady na technologii k úniku čpavku. V důsledku intoxikace zkolaboval jeden z pracovníků obsluhy. V 13:19 hodin bylo o vzniku události informováno operační středisko krajských hasičů ve Zlíně.

Na místo události byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Kroměříž se dvěma cisternovými automobily a technicko – chemickým speciálem. Současně byl vyhlášen poplach jednotce kroměřížských dobrovolných hasičů, kteří na místo zásahu vyjeli s dalším cisternovým automobilem.

Hned po příjezdu na místo hasiči vytýčili nebezpečnou zónu a zahájili měření koncentrací čpavku v okolí místa úniku. Zatímco část hasičů začala s budováním dekontaminačního stanoviště a rozvinutím dvou proudů k vytvoření vodní stěny k zamezení šíření nebezpečné látky na okolí, další se připravovali k záchranné akci.

Vzhledem k vysokým hodnotám naměřené koncentrace čpavku museli hasiči zasahovat s dýchací technikou a v přetlakových protichemických oblecích, což v panujících tropických vedrech nebyl snadný úkol. Extrémní teploty totiž zásadně zvyšují riziko přehřátí a dehydratace zasahujících hasičů a limitují čas jejich nasazení. I přes tyto komplikace se hasičům podařilo zraněného zaměstnance rychle nalézt a transportovat pomocí nosítek na dekontaminační stanoviště. Po dekontaminaci byla zraněnému poskytnuta předlékařská pomoc. Zasahujícím hasičům se následně také podařilo odstavit technologii a zastavit únik čpavku.

V závěrečné části prověřovacího cvičení byla provedena dekontaminace zasahujících hasičů a zasažených prostor. V 14:05 hodin, necelou hodinu po vzniku fiktivní události, byly všechny stanovené úkoly splněny a cvičení ukončeno. 

Autor: por. Bc. Libor Netopil, tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem