HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Po úmyslném založení požáru následovala rychlá evakuace a hasební zásah

(29.9.2016) Prověřovací cvičení profesionálních hasičů v objektu Naděje Otrokovice. 

Po sedmé hodině zaznamenala službu konající sestra hlášení čidel EPS o vzniku požáru v objektu Naděje Otrokovice, kde jsou umístěny osoby s mentálním, tělesným nebo kombinovaným postižením. Sestra se v prvních chvílích sama pokusila o likvidaci požáru. Jak ale zjistila, požár byl založen na několika místech a nebylo v jejích silách situaci zvládnout. Současně s ohlášením události na tísňovou linku krajského operačního střediska hasičů ve Zlíně zahájil personál evakuaci 45 klientů domova.

V 07:22 hodin, šest minut po vyhlášení poplachu, dorazila na místo zásahu jednotka profesionálních hasičů stanice Otrokovice. Po rychlém průzkumu a zjištění aktuální situace rozvinuli hasiči dopravní a útočná vedení do objektu a zahájili fiktivní lokalizaci a likvidaci jednotlivých ohnisek požáru. Pro zajištění zázemí evakuovaných osob požádal velitel zásahu o vyslání evakuačního autobusu dislokovaného na centrální stanici ve Zlíně. Ten na místo prověřovacího cvičení dorazil asi za patnáct minut. Po likvidaci fiktivního požáru bylo cvičení ukončeno.

Zahájení cvičení v brzkých ranních hodinách bylo stanoveno záměrně. Jedním z cílů cvičení bylo také prověřit rychlost reakce a postupy při vzniku mimořádné události v době před zahájením denního programu. Jak ukazují zkušenosti hasič, k požárům v bytových domech nebo objektech s větším počtem osob, dochází často v nočních nebo brzkých ranních hodinách.

Profesionální hasiči by také touto cestou rádi poděkovali vedení, personálu a klientům Naděje Otrokovice za vstřícnost při přípravě a provedení cvičení.

Autor: por. Bc. Libor Netopil, tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem