HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Po střetu vlaku s autobusem u Struhařova zachránili hasiči deset lidí

Informaci o střetu osobního vlaku a autobusu na železničním přejezdu u Struhařova na Benešovsku přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje v neděli 14. června v 6.40 hodin. 

Operační důstojník k nehodě, která se stala na křížení silnice číslo 112 se železniční tratí číslo 222, vyslal profesionální hasiče ze stanice Benešov, dobrovolnou jednotku ze Struhařova a podnikové hasiče Správy železnic z Prahy a Nymburka. Současně bylo vyžádáno zastavení provozu na trati. Zdravotnická záchranná služba kromě pozemních posádek povolala k nehodě i vrtulník.

Hasiči z Benešova byli na místě pět minut po vyhlášení poplachu. Po rychlém zhodnocení situace neprodleně zahájili třídění zraněných metodou START (Snadné Třídění A Rychlá Terapie), neboť je vhodná u událostí s větším počtem zraněných osob, které jsou tříděny podle odhadu závažnosti poranění a nutnosti přednostního odvozu do nemocnice. Současně probíhala záchrana zraněných osob.

Takto hasiči předali zdravotníkům čtyři osoby z motorového vlaku a šest cestujících z autobusu – nejvážněji zraněnou ženu vyprostili z autobusu za pomoci páteřní desky. Po nezbytném ošetření byla pacientka letecky transportována do pražské motolské nemocnice. Dvě osoby ve vlaku vyvázly bez zranění. Územní řídící důstojník aktivoval pro řidiče autobusu tým posttraumatické péče. Ten nakonec nebylo potřeba povolat.

Před devátou hodinou na místě zůstávali pouze drážní hasiči. Po vyšetření nehody Policií ČR a Drážní inspekcí bylo zahájeno uvolňování přejezdu. Vyprošťovací automobil nejprve pomocí lanového navijáku a kladky posunul motorový vlak, následně byla hydraulickou rukou nakolejena přední náprava. Autobus zpět na silnici dostala odtahová služba pro těžkou techniku.

         

Drážní inspekce vyčíslila škodu na 3,7 milionu korun. Silnice číslo 112 byla do odpoledních hodin zcela uzavřena, odklon řídily policejní hlídky.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem