HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Po pádu ze skály byl zraněný transportován vrtulníkem

(25.6.2016) Zásah profesionálních hasičů – lezců z centrální stanice Zlín u obce Držková.  

Bezprostředně před jedenáctou hodinou vyslal operační důstojník družstvo hasičů – lezců centrální stanice Zlín s jejich terénním vozidlem Land – Rover k poskytnutí pomoci při transportu zraněného muže, který se měl podle přijatých informací zřítit z jedné ze skal u obce Držková.

Skalních útvarů, které jsou vyhledávaným cílem amatérských i profesionálních lezců, je ale v oblasti několik. Z přijatých informací nebylo jasné, o který skalní útvar se přesně jedná. Terén v okolí obce Držková je navíc velmi členitý a hustě zalesněný. Místo zásahu se hasičům podařilo lokalizovat až podle zvuku přilétajícího vrtulníku letecké záchranné služby a informací od občanů, kteří vrtulník zahlédli. Na místo zásahu se hasiči ale ani se svým terénním vozidlem nedostali. S potřebným vybavením museli poslední asi 500 metrů dlouhý úsek členitým terénem překonat pěšky.

V okamžiku jejich příchodu už byl zraněný muž v péči posádky letecké záchranné služby, jejíž pilot prokázal velké mistrovství, když dokázal se svým strojem přistát na menší mýtině asi 100 metrů od skály, ze které se muž zřítil.

Hasiči pomohli leteckým záchranářům s ošetření zraněného, který byl následně přenesen do vrtulníku a transportován k dalšímu ošetření do nemocnice.

Autor por. Bc. Libor Netopil – tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem