HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Po náročném zásahu v CHKO Brdy letěl pro zraněného cyklistu vrtulník

Jednotka profesionálních hasičů ze stanice Příbram vyjela v sobotu 20. května odpoledne společně s hlídkou Policie ČR a posádkami ZZS do Chráněné krajinné oblasti Brdy k záchraně cyklisty, který spadl tři metry pod úroveň cesty. Událost byla na operační středisko středočeských hasičů nahlášena přibližně v 15 hodin. 

Na místo vyjel velitelský automobil Ford Ranger a cisternový automobil CAS 20 Tatra Terrno. Zásah v místě bývalého vojenského výcvikového prostoru skýtá mnoho nebezpečí oproti standardním událostem. Zasahující se cestou ke zraněnému cyklistovi museli vypořádat s velmi špatným spojením pomocí mobilního telefonu i digitální a analogové rádiové sítě, s úzkými příjezdovými cestami, na kterých se nevyhnou dvě protijedoucí vozidla, a v neposlední řadě i s rizikem spojeným s nevybuchlou vojenskou municí.

Pacient byl při příjezdu hasičů na místo při vědomí, ale zasahující lékař vzhledem k podezření na poranění páteře požádal o povolání vrtulníku letecké záchranné služby. K události tak vzlétl stroj W3A Sokol, který provozuje Armáda ČR na základně v Plzni. Hasiči pomocí speciálních nosítek cyklistu zajistili a ve spolupráci se záchrannou službou ho pomohli transportovat na tři kilometry vzdálené letiště „Pod Hejlákem“.

Operační středisko hasičů mezitím zprostředkovávalo a předávalo informace od velitele zásahu na operační střediska Policie ČR a zdravotnické záchranné služby. Po odletu vrtulníku s pacientem a více než hodinovém náročném zásahu se všichni vrátili na své základny.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem