HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Po dopravní nehodě vytekla nafta do řeky. Hasiči ji zastavili nornou stěnou

(30.5.2016) Prověřovací cvičení jednotky profesionálních hasičů ze stanice Valašské Meziříčí na řece Bečvě. 

V jedenáct hodin dopoledne došlo na ulici Mikoláše Alše v městské části Valašské Meziříčí – Krásno nad Bečvou, v místě podjezdu pod železniční tratí, ke střetu nákladního vozidla s osobním. Při nehodě došlo k proražení palivové nádrže nákladního vozidla a úniku cca 200 l nafty na komunikaci a následně i do řeky Rožnovská Bečva. Nafta se šířila po vodní hladině směrem k místní části Juřinka.Takto byl postaven námět dnešního prověřovacího cvičení valašskomeziříčských profesionálních hasičů.

Na místo zásahu, za soutokem Rožnovské Bečvy a Bečvy před splavem č.1, kde řeka dosahuje šířky asi 45m a hloubky okolo 1,5m, vyjeli hasiči s dvěma cisternovými vozy, člunem a technickým kontejnerem.

Jejich úkolem bylo instalovat nornou stěnu přes celou šířku vodního  toku, a to pomocí člunu a brodění. Následně měli zachytit uniklou naftu, zasypat ji sorbenty a odstranit z vodní hladiny s využitím separátoru ropných látek. I přes ztížený přístup k vodní hladině se hasičům podařilo všechny stanovené úkoly splnit za necelou hodinu.

Autor por. Bc. Libor Netopil – tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem