HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Plzeňský kraj zasáhla blesková povodeň

U téměř 90 událostí souvisejících s bleskovou povodní (stav k 4. 7. 2012 6:00 hodin) zasahovalo celkem 14 jednotek profesionálních a 37 jednotek dobrovolných hasičů. 

povoden_meridlo_reka_zaplavy_denik-380.jpgFotogalerie zde.
V noci z úterý na středu 3. – 4. července 2012 zasáhla Plzeňský kraj v důsledku silných přívalových dešťů blesková povodeň. Náročnou noc odstartovala událost v 20:09, hasiči vyjeli čerpat vodu z domů do obce Chválenice-Želčany. Do šesté hodiny ráno vyjeli hasiči téměř k 90 událostem.
 
Nejvážnější situace byla na Klatovsku. Z důvodu velkého množství srážek došlo k zvednutí hladiny Křemelné a Vydry a následně i Otavy. Otava a Křemelná dosáhla třetího stupně povodňové aktivity v úseku Rejštejn-Horažďovice. Krajské operační středisko HZS Plzeňského kraje informovalo povodňovou komisi ORP Klatovy, Sušice i Horažďovice, v noci pak všechny komise zasedaly. Operátoři po celou noc bedlivě sledovali vývoj stavu vodních toků a řídili činnost jednotek. S vysokým nasazením se podíleli na zvládnutí celé závažné situace a zaslouží si obrovské uznání, stejně jako zasahující hasiči a každý, kdo při povodních pomáhal.
 
Hasiči ve spolupráci s policií varovali před hrozícími záplavami organizátory dětských táborů. Ohroženy děti byly v táborech Střelské Hoštice (JČK), Rábí, Radešov a Velké Hydčice. V Radešově bylo v dětském táboře ubytováno 150 dětí. Vedoucí odvedli děti ze stanů do jídelny, kde také všichni nocovali. V případě vylití řeky z koryta byli v pohotovosti hasiči z Rejštejna a Sušice, kteří by děti pomocí člunů přepravili do Rejštejnského kulturního domu, kde bylo připraveno náhradní ubytování.
 
Provozovatelé kempů podél řeky Otavy byli též informování o hrozícím nebezpečí. V kempu Antýgl u Srní proběhla spontánní evakuace, hasiči pouze na místě asistovali. Také v kempu u Horažďovic, Týnci u Malého Brodu, Radešově a Muchomůrce byli všichni připraveni v případě povodně okamžitě opustit kemp. I přes to, že hasiči i policisté včas informovali odpovědné osoby kempu Annín, v osadě na ostrově zůstali uvězněni lidé. Hasiči ze Sušice a Dlouhé vsi pomocí lanové techniky evakuovali 28 dospělých, 9 dětí a 2 psy. Kvůli rozbouřené vodě nešlo osoby přepravit pomocí člunů.
 
Hasiči evakuovali zhruba 100 osob a dalších zhruba 1000 lidí bylo na evakuaci připraveno. Před vodou zachraňovali i domácí mazlíčky a hospodářská zvířata. Kromě již zmiňované evakuace osob z kempu Annín hasiči zachraňovali 5 osob v Kříšovicích, kde laguna obklopila karavan a lidé se nemohli dostat ven.  Do Kocourova se bez nadsázky valila voda ze všech stran.  Obec totiž leží na úpatí kopců a ze všech stékala voda do potoka. V mžiku se zvýšila hladina potoka a voda zaplavila obec. Jedno vozidlo voda sebrala ze dvora. Auto se zastavilo až po cca 100 metrech o stromy. Ve voze se naštěstí nikdo nenacházel. Hasiči vozidlo vyprostili. 
 
V Mochtíně si blesková povodeň nepřímo vyžádala oběť. Hasiči odčerpávali vodu z domu. Starší osobě se udělalo nevolno a upadla do bezvědomí. Hasiči započali okamžitě s resuscitací. I přes veškeré úsilí přivolaný lékař konstatoval smrt. Příčinu smrti vyšetřuje policie.
 
Voda napáchala škody na domech i komunikacích. Ze silnic hasiči odstraňovali nejen popadané stromy, ale i sesunutou půdu, naplavené kameny a štěrk. V obci Úloh u Běšin voda strhla dva mostky a vedoucí směrem na Nemilkov. V Jindřichovicích hasiči odstraňovali předměty z výpusti rybníka. Hráz přetekla a zaplavila silnici. I zde došlo k úplnému uzavření komunikace.
 
V obci Mlázovy hasiči pomocí plachty a pytlů s pískem zpevnili podemletou hráz rybníka, která hrozila protržením. Místní jednotka na místě bude dohlížet do odvolání.
 
Na stanice se dostavily posily z řad příslušníků. V případě potřeby bude povolán na Klatovsko odřad ze stanic Domažlice, Nepomuk, Přeštice, popřípadě i z dalších stanic.
 
V současné chvíli mají hasiči stav na Klatovsku pod kontrolou, ale nemůžeme předvídat, jak se bude situace dál vyvíjet. Následky bleskové povodně budou hasiči odstraňovat i v následujících dnech. Hasiči odstraňují popadané stromy do řek a na silnice, odčerpávají laguny a zatopené sklepy. Na obnovení infrastruktury povodněmi poškozených obcí byla povolána i těžká technika Záchranného útvaru Zbiroh.
 
 
 Zasahující jednotky:
HZS Domažlice
HZS Horažďovice
HZS Klatovy
HZS Nepomuk
HZS Nýřany
HZS Plzeň-Střed
HZS Plzeň-Slovany
HZS Přeštice
HZS Rokycany
HZS Slovany
HZS Staňkov
HZS Sušice
HZS Tachov
 
ZÚ Zbiroh
 
JSDH Běšiny
JSDH Bezděkov
JSDH Čihaň
JSDH Dlouhá Ves
JSDH Doudlevce
JSDH Chlístov
JSDH Jindřichovice
JSDH Kdyně
JSDH Klatovy
JSDH Klatovy-Luby
JSDH Kocourov
JSDH Kolinec
JSDH Křížovice
JSDH Letiny
JSDH Makov
JSDH Měcholupy
JSDH Mlázovy
JSDH Mlýnské Struhadlo
JSDH Mochtín
JSDH Myslovice
JSDH Nalžovské Hory
JSDH Nezvěstice
JSDH Plánice
JSDH Předslav
JSDH Radinovy
JSDH Řenče
JSDH Skašov
JSDH Srní
JSDH Strašice
JSDH Střížovice
JSDH Sušice
JSDH Švihov
JSDH Velhartice
JSDH Velké Hydčice
JSDH Volšovy
JSDH Želčany
JSDH Žinkovy

 

vytisknout  e-mailem