HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Plameny ve statku v Ouběnicích spolykaly majetek za 13 milionů

V pondělí 4. září krátce před šestnáctou hodinou byl na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámen požár bývalého zemědělského objektu v obci Ouběnice na Příbramsku. 

Operační důstojník vyslal k události jednotky profesionálních hasičů ze stanic Dobříš a Příbram a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Nečín, Rosovice, Daleké Dušníky a Višňová. První jednotka byla na místě už deset minut od ohlášení události. Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že požár zasáhl část někdejšího statku o rozměrech přibližně 50 x 30 metrů se sýpkou a stodolami, které byly využívány jako výrobna filmařských kulis a sklad stavební firmy.

Vzhledem k rozsahu požáru byl následně vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a na místo postupně vyjely další jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Solenice, Milín a Dolní Hbity. Vzhledem k tomu, že bylo nutné zálohovat obě zasahující stanice HZS, byl také vyhlášen poplach jednotkám SDH Příbram-Březové Hory VI a Dobříš. Kvůli zajištění dostatečného množství vody zřídila místní jednotka na rybníku v obci čerpací stanoviště.

Hasičům se podařilo pomocí několika dopravních a navazujících útočných vedení dostat plameny po necelých dvou hodinách pod kontrolu, přičemž požár byl hašen také z výškové techniky. Protože při hašení unikla do kanalizace a pak i do potoka voda kontaminovaná uskladněnými ropnými produkty, byl na místo vyžádán také pracovník životního prostředí, se kterým byla událost konzultována. Okolo jednadvacáté hodiny rozhodl velitel zásahu o redukci zasahujících jednotek a většina jich byla odeslána zpět na své základny.

Dohlídku nad požářištěm zajistila místní ouběnická jednotka ve spolupráci s dobrovolnými hasiči z Nečína, kolem páté hodiny ranní je přijeli vystřídat členové jednotky SDH Višňová.

Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování, které bylo naplánováno na úterní dopoledne, přičemž byli o spolupráci požádáni i experti Technického ústavu požární ochrany Praha. Na ohledání požářiště se dostaví také policejní kynolog se psem vycvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření. Škoda vzniklá požárem byla po konzultaci s majitelem odhadnuta na třináct milionů korun, uchráněné hodnoty částkou pět milionů.

V průběhu poměrně dlouhého a náročného zásahu s vysokým počtem nasazených profesionálních a dobrovolných hasičů, které v silně zakouřeném objektu ohrožovalo několik tlakových lahví, svářecí souprava (kyslík-acetylén), různé stavební stroje, větší množství olejů, barev a polystyrénu, nebyl nikdo zraněn.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem