HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pilot musel s vrtulníkem nouzově přistát

Naštěstí se jednalo pouze o cvičení hasičů. 

Z vojenského letiště Pardubice odstartoval ve čtvrtek 22. září dopoledne vrtulník Mil Mi-17 a v průběhu cvičného letu došlo k zjištění závady na motorové části, kterou okamžitě hlásil pilot na řídící letový provoz a snažil se vrátit zpět.  Řídící letový provoz okamžitě zasáhl a spustil plnou pohotovost. Pilot následně, a to zejména vzhledem k situaci se rozhodl o okamžitě nouzově přistát na letišti v obci Veselí. Byl vyhlášen poplach – letecká nehoda mimo letiště.

Jednotkám hasičů, ať už vojenské hasičské jednotce či profesionálním hasičům z Přelouče a dále dobrovolným jednotkám z Choltic, Lipoltic a Přelouče, byl ihned vyhlášen poplach. Pilot vlivem závady provedl tvrdé nouzové přistání s následným požárem v motorové části a únikem paliva. Na palubě vrtulníku se nacházely 3 osoby, v nádrži bylo 2000 l paliva.

Takové bylo dnešní cvičení hasičů.

Po příjezdu první jednotky bylo okamžitě vytvořeno útočné vedení s přiměšovačem a pěnotvornou proudnicí. Přijíždějící další jednotky provedly doplňování hasebními prostředky, rozšíření útočného vedení, jištění, popřípadě posílení zasahujících hasičů (na místě byla vytvořena skupina pro hašení a záchranu).

„Prvořadým úkolem byla pochopitelně záchrana osob, lokalizace-izolace požáru a vytvoření bezpečného koridoru pro možnou záchranu, okolní ohniska požáru byla až druhořadá.

Hlavním cílem cvičení bylo získání informací a seznámení se s postupy při vzniku mimořádné události u letecké nehody a výcvik v hašení hořlavých kapalin pěnou,“ uvedl ke cvičení jeho velitel nprap. Milan Pavlíček ze stanice Přelouč.

Po uhašení požáru provedly na místě zásahu jednotky hasičů společně s leteckým personálem seznámení s praktickou ukázkou uvedení vrtulníku do bezpečného stavu (otevírání dveří, odpojení baterií, uzavření paliva) a základní taktické postupy při zásahu.

Důležitým bodem cvičení bylo také prověření informačního toku o vzniku mimořádné události v letovém provozu. Děkujeme majiteli letiště v obci Veselí za možnost uskutečnit zde cvičení.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

TC vrtulník (1)

TC vrtulník (1) 

Detailní náhled

TC vrtulník (3)

TC vrtulník (3) 

Detailní náhled

TC vrtulník (4)

TC vrtulník (4) 

Detailní náhled

TC vrtulník (5)

TC vrtulník (5) 

Detailní náhled

TC vrtulník (6)

TC vrtulník (6) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem