HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pět požárních kontrol každý pracovní den

19. ledna 2017 (Ivana Svitáková) - V roce 2016 příslušníci prevence HZS hl. m. Prahy provedli každý pracovní den průměrně 5,4 požárních kontrol. Celkem bylo provedeno 1 353 kontrol, z toho 56 komplexních kontrol a 1 297 kontrol tematických. Z celkového počtu všech kontrol bylo 769 kontrol se závadami. 

V kontrolní skupině jiného orgánu, nejčastěji s Policií ČR, bylo provedeno ještě dalších 129 kontrol během roku 2016. Jedná se např. o kontroly prostorů klubů a diskoték a kontroly prodeje pyrotechniky především na velkých tržnicích.

 

Jaké nedostatky příslušníci prevence nejčastěji při kontrolách v roce 2016 odhalili?


 

 

Ilustrační fotografieIlustrační fotografie

 

 

Nejčastěji závady souvisely s prokazováním provozuschopnosti požárně bezpečnostních zařízení, dále se objevovaly časté závady související s přístupností přenosných hasicích přístrojů a vnitřních hydrantů, neaktuální nebo nekompletní dokumentace požární ochrany, nedostatečným označením směrů úniku a nouzových východů, omezená průchodnost únikových cest a v neposlední řadě využívání chráněných únikových cest způsobem zvyšující požární riziko,dodal náměstek ředitele HZS hl. m. Prahy pro prevenci a civilní nouzovou připravenost plk. Ing. Jiří Hošek.

 

Příslušníci prevence HZS hl. m. Prahy v roce 2016 kontrolovali např. školky, školy, hotely, divadla, obchodní centra, domovy pro seniory, fotbalový stadion, výrobní provozy. Dále proběhly mimořádné kontroly stanic metra, v předvánoční čas kontroly stánků na vánočních trzích v centru Prahy, dále probíhaly kontroly objektů kulturních památek a skladů s plochou nad 2000m2.

 

 

V roce 2017 se bude pokračovat v požárních kontrolách např. kulturních památek, základních i středních škol, bytových domů, skladových areálů, obchodních komplexů.

 

 

kpt. Ing. Ivana Svitáková

odbor prevence HZS hl. m. Prahy

foto: archiv autorky


Oheň versus požár aneb požární prevence zachraňuje lidské životy

Z dávné historie

 

 

Poznámka:

(Požární kontroly jsou: komplexní kontroly, kterými se prověřuje celkový stav organizačního zabezpečení, plnění povinností a dodržování podmínek požární bezpečnosti vyplývajících z předpisů o požární ochraně, tematické kontroly, kterými se prověřuje stav zabezpečení požární ochrany ve vymezených oblastech.)


 

vytisknout  e-mailem