HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Patron hasičů, sv. Florián, slaví svátek

Ve čtvrtek 4. května 2017 slaví svůj svátek patron všech hasičů, sv. Florián. 

Oslavit tento den přišly za hasiči na požární stanici v Olomouci děti ze Základní školy Milady Petřkové Velký Týnec. Hasiči si pro ně připravili prohlídku stanice, výjezdové techniky a vybavení, které běžně používají při zásazích. Na děti čekala i ukázka hašení hasicím přístrojem a ukázka výstupu do 4. patra cvičné věže.

V Olomouckém kraji budou hasiči ještě slavit svátek jejich patrona v sobotu 6. května 2017 v Uničově na tradiční akci - Uničovský Florián.

Svatý Florián - ochránce v nebezpečí ohně, vody a války, patron hasičů, kominíků a zedníků

Postava ve zbroji římského vojína s mečem a korouhví, vylévající vodu z vědra na hořící dům v připomínce toho, že prý kdysi svou modlitbou odvrátil plamennou zkázu.

Florián prý v mládí modlitbou zachránil hořící dům. V dospělosti působil jako plukovník římského vojska, později jako správce římské provincie. Jako horlivý křesťan pomáhal pronásledovaným křesťanům, za což se dostal před soud. I přes kruté mučení se Florián odmítl vzdát své víry, a tak byl dne 4. května 304 s mlýnským kamenem přivázaným ke krku utopen v řece Emži.  

Florián byl usmrcen vodou, stal se tedy patronem všech, kterým hrozí nebezpečí od vody a později i od ohně, např. hasičů, kominíků a kovářů. Jako světce ho uctívají v Bavorsku, Rakousku, Polsku i Maďarsku.  

Svatý Florián bývá nejčastěji ztvárněn jako římský voják s korouhví, jak z nádoby v ruce hasí hořící dům, hrad nebo kostel. V nádobě prý měl vodu života, kterou kromě ohně mohl uhasit i vyprahlost a zlobu. Jedno z pořekadel zní: "Kde pálí ohně žár a vzrůstá hřích a svár, pomocník je nám dán, svatý Florián." Hasiči jsou někdy nazývaní též Floriánovými učedníky.

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039 (linka tiskový mluvčí)
tel: 950 770 207
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

Odkazy do noveho okna

sv.florian1

sv.florian1 

Detailní náhled

sv.florian

sv.florian 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem