HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pátek ´třináctého´ ve znamení požární prevence

Den požární bezpečnosti si dal za úkol ukázat lidem, jak je možné chránit svá obydlí 

Zatímco pro většinu lidí je pátek třináctého dnem nešťastným, hasiči právě v tento dech chtějí ukázat, že pro zvýšení bezpečí se vyplatí něco udělat a tím tomu pověstnému neštěstí včas předejít. Česká asociace hasičských důstojníků proto vyhlásila za účelem propagace požární ochrany a preventivního působení na veřejnost Den požární bezpečnosti, který letos připadl na pátek 13. května. Cílem akce je zejména předání informací o činnosti hasičů, podtržení významu jejich činnosti formou propagace a předání informací využitelných při předcházení požárů a jiných mimořádných událostí, omezení jejich následků a zvýšení povědomí obyvatel, jak se chovat při vzniku těchto situací.

 

Hlavní témata Dne požární bezpečnosti jsou „Bezpečný dům, bezpečný byt“:

 

  • zařízení autonomní detekce a signalizace (detektory požáru),
  • zařízení pro detekci nebezpečných plynů (zejm. metan, oxid uhelnatý),
  • vybavení přenosnými hasicími přístroji (byt, dům, dílna, garáž, vozidlo).

 

Na všech profesionálních stanicích hasičů v Karlovarském kraji budou v pátek probíhat preventivní akce, zaměřené na uvedená témata. Vše bude probíhat formou praktických ukázek s možností zapojení veřejnosti. Akce jsou určené pro širokou veřejnost a hasiči na stanicích rádi přivítají kohokoliv, komu není lhostejná bezpečnost svého domu či bytu a především chtějí s touto bezpečností i sami pomoct.

 

Jednotlivé akce:

 

Stanice Cheb, 10.00 – 17.00 hodin

Ukázka techniky a výstroje, možnost stříhání kovových předmětů hydraulickými nůžkami (pro dospělé), vynesení figuríny ze zakouřeného prostoru garáží s dýchací maskou (pro dospělé), stříkání kombinovanou proudnicí, sestřik PET lahví vodním proudem, funkce autonomního hlásiče požáru a detekce nebezpečných plynů

 

Stanice Aš, 10.00 – 17.00 hodin

Ukázka techniky, ukázka práce s přenosnými hasicími přístroji, prezentace požárních hlásičů a hasicích přístrojů, prezentace opatření pro zabránění požárů v komínech.

 

Stanice Mariánské Lázně, 9.00 – 17.00 hodin

Ukázka techniky a vybavení, prohlídka stanice, ukázka hašení ručními hasicími přístroji, ukázka práce lezecké skupiny hasičů, ukázka detektorů kouře a plynů, prevence požárů komínů, překážková dráha pro děti.

 

Stanice Karlovy Vary – Areál Centra zdraví a bezpečí u KV arény, 9.00 – 17.00 hodin

Ukázka techniky a výstroje, používání kombinovaných proudnic, ukázka ručních hasicích přístrojů, funkce autonomního hlásiče požárů, prohlídka domečku rizik a domečku požárů Centra zdraví a bezpečí.

 

Stanice Toužim, 9.00 – 17.00 hodin

Ukázka techniky a vybavení hasičů, prohlídka stanice hasičů, ukázka ručních hasicích přístrojů a jejich použití, ukázka detektorů kouře.

 

Stanice Sokolov, 9.30 – 16 hodin

Názorná ukázka použití vodního a sněhového hasicího přístroje, ukázka rizik v domácnosti, ukázka autonomního hlásiče kouře, vysvětlení nebezpečí otravy oxidem uhelnatým, promítání videí o rizicích v domácnostech a v přírodě s názornými ukázkami požárů.

 

Stanice Kraslice, 9.30 – 15 hodin

Použití vodního a sněhového hasicího přístroje, ukázka rizik v domácnosti, ukázka detektoru kouře a detektoru oxidu uhelnatého, videa o rizicích v domácnostech a v přírodě, ukázka stanice a vybavení vozidel, soutěže pro děti

leták2.jpg

 

vytisknout  e-mailem