HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Páteční Den požární bezpečnosti začal na Frýdecko-Místecku již v úterý

DPB je opět v pátek třináctého... 

Hasičské stanice otevřené pro veřejnost i školy, vstup do Hasičského muzea v Ostravě-Přívozu zdarma, kontrola příjezdových komunikací a požárních nástupních ploch na vybraných sídlištích s rozdáváním varovných letáčků neukázněným řidičům či takticko-propagační cvičení v Ostravě-Krásném Poli – to je v kostce náplň Dne požární bezpečnosti (DPB) v Moravskoslezském kraji, který letos připadá v celé České republice na pátek 13. dubna.
DPButeryTrinec (4 FM).JPG
 
 
Kvůli enormnímu zájmu škol mají dvě stanice v okrese Frýdek-Místek (Frýdek-Místek a Třinec) otevřeno – pro školní kolektivy - již od povelikonočního úterý (10.4.2012) i ve středu a čtvrtek, a to vždy od 9:00 do 15:00, v pátek na samotný DPB od 9:00 až do 16:00 hodin. Nošovice jako třetí stanice na Frýdecko-Místecku budou mít otevřeno „jen“ v pátek od 9:00 do 16:00 hodin.
 
Den požární bezpečnosti vyhlašuje již od roku 2000 v celé republice Česká asociace hasičských důstojníků, a to vždy jednou ročně, pokud možno na „šťastný“ pátek třináctého. Cílem je soustředit do jednoho dne preventivní akce, které profesionální hasiči připravují a uskutečňují v průběhu celého roku. Tím chtějí záchranáři hlavně varovat před požáry a jejich negativními důsledky pro životy a zdraví lidí i jejich majetky. A hasiči v Moravskoslezském kraji tento cíl rozhodně neodbývají.
 
Stanice HZS MSK budou letos v pátek třináctého (dubna) oficiálně otevřeny pro veřejnost všechny – s výjimkou stanice Vítkov (okres Opava), která je v rekonstrukci. Celkem tedy bude otevřeno pro veřejnost 21 z celkových 22 stanic HZS MSK v kraji. Obvykle od 9:00 do 15:00 hodin, někde již od 8:00 do 16:00 hodin, jen na Bruntálsku pouze od 8:00 do 12:00 hodin, pak se zde hasiči vrhnou do kontrol sídlišť a zdrojů požární vody.
 
Na stanicích HZS MSK jsou obvykle připraveny ukázky zásahové techniky a výstroje i s možností oblečení či vyzkoušení návštěvníky, prohlídky vybraných zázemí stanic s přiblížením denního režimu profesionálních hasičů, soutěže pro děti o sladkosti (podle počasí i veselé stříkání hadicemi) a třeba i odpovědi na dotazy typu, co dělají hasiči, když právě nezasahují…
 
V Ostravě, kde bude otevřeno všech šest stanic HZS MSK od 9:00 do 16:00 hodin, je na pátek 13.4. připraven bezplatný vstup do Hasičského muzea v Ostravě-Přívoze. Muzeum má otevřeno od 9:00 do 17:00 hodin.
 
Profesionální hasiči v Moravskoslezském kraji se i letos v rámci DPB pustí do tematických kontrol, především dodržování zákazu parkování na nástupních požárních plochách na sídlištích a na příjezdových cestách na sídliště, a to ve spolupráci s krajskými či městskými policisty. Na Bruntálsku budou hasiči rovněž kontrolovat zdroje požární vody (nadzemní a podzemní hydranty, požární nádrže, rybníky, řeky…) a jejich přístupnost.
 
 
Takticko-propagační cvičení připravují na páteční podvečer jednotky dobrovolných hasičů z Ostravy. Simulovaně hořet má začít před 17. hodinou v objektu Základní školy v Ostravě-Krásném Poli. Zasahovat bude osm jednotek hasičů, včetně jedné jednotky HZS MSK.
 
Na Opavsku se do pátečního Dne požární bezpečnosti 13.4.2012 opět zapojí hned několik jednotek dobrovolných hasičů. S profesionálními hasiči z opavské stanice HZS MSK připravili dobrovolní hasiči z Opavy-Kylešovic „zábavné odpoledne“ na parkovišti u obchodního domu Kaufland v Opavě-Kateřinkách. Na programu jsou ukázky z preventivně výchovné činnosti, soutěže pro děti a menší ukázka vybavení profesionálních i dobrovolných hasičů z Opavy – vše v době od 14:00 do 17:00 hodin
 
Činorodí dobrovolní hasiči z Hrabyně připravili na své zbrojnici Den otevřených dveří s ukázkami činnosti - v době od 8:00 do 13:00 hodin.
 
Jednotka sboru dobrovolných hasičů Litultovice připravila na páteční dopoledne taktické cvičení a pak ukázky činnosti u místní základní školy.
 
 
 
Jak bude v pátek 13.4.2012 otevřeno u profesionálních hasičů (HZS MSK) v Moravskoslezském kraji:
 
  • Karvinsko: 8:00-17:00 (stanice HZS MSK Karviná, Orlová, Bohumín, Havířov, Český Těšín)
  • Frýdecko-Místecko: 9:00-15:00 (stanice HZS MSK Frýdek-Místek, Třinec), 9:00 -16:00 (stanice HZS MSK Nošovice)
  • Bruntálsko: 8:00-12:00 (stanice HZS MSK Bruntál, Krnov, Rýmařov)
  • Opavsko: 9:00-17:00 (stanice HZS MSK Opava, Hlučín) – Vítkov ne
  • Novojičínsko: 9:00-15:00 (stanice HZS MSK Nový Jičín, Bílovec)
  • Ostrava: 9:00-16:00 (stanice HZS MSK Zábřeh, Fifejdy, Poruba, Hrabůvka, Slezská Ostrava, Přívoz)
 
Další akce ke Dni požární bezpečnosti:
 
  • Hasičské muzeum v Přívoze zdarma (v pátek 9:00-17:00)
  • Parkoviště u OD Kaufland v Opavě-Kateřinkách (14:00-17:00), ukázky techniky, soutěže pro děti – HZS MSK Opava+SDH Opava-Kylešovice
  • Den otevřených dveří a ukázky - zbrojnice SDH Hrabyně (8:00-13:00)
  • Taktické cvičení jednotky SDH Litultovice a ukázky u ZŠ (dopoledne)

     

vytisknout  e-mailem