HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pardubické gymnázium bylo dnes kvůli požáru evakuováno, naštěstí jen cvičně

Vlivem technické závady na výpočetní technice v chemické laboratoři Gymnázia Dašická Pardubice došlo v úterý 20. října ráno k požáru. V důsledku rychlého šíření požáru a vývinu kouře byla zcela odříznuta úniková cesta pro dvě osoby, které se nacházely v prostoru chemické laboratoře v 5. nadzemním podlaží. Ředitel školy po zjištění vzniku požáru rozhlasem vyhlásil evakuaci školy a zavolal na tísňovou linku. Školu postupně opustili žáci s pedagogickým dozorem, který hned kontroloval počty žáků dle třídní knihy. Ihned po příjezdu hasičů k hořící škole, ředitel oznámil veliteli zásahu, že uvnitř uvízly dvě osoby, kterým kouř odřízl cestu.
 
Tak se dnes ráno rozvinul scénář taktického cvičení profesionálních hasičů.
 
            Hasiči si tentokrát vybrali pro své cvičení Gymnázium na Dašické ulici v Pardubicích, kde se v době výuky může nacházet až 1000 osob. Gymnázium je pětipodlažní nepodsklepený objekt o rozměrech 63 x 16 m. Výška budovy je přibližně 15 m. V objektu se nachází mimo jiné dílna údržby, sklad učebnic, kanceláře, byt správce, kabinet, respirium, zámečnická dílna, sklad sešitů, elektrorozvod a další technické místnosti, ale hlavně také sklad chemikálií (amoniak, kyselina sírová a dusičná, rtuť, toulen, xylen).
 
Hasiči zachránili dvě osoby pomocí automobilového žebříku a prověřili, jak probíhala evakuace žáků po určených únikových cestách. O evakuaci věděli v době cvičení pouze určení zaměstnanci. Evakuace probíhala tedy jako při reálné situaci a bylo tak možné odhalit možné problémy, které mohou při evakuaci nastat. Cílem bylo najít slabá místa evakuačního plánu gymnázia. Hasiči se také seznámili s objektem, prověřili si znalosti při evakuaci osob pomocí výškové techniky, prohloubili si schopnosti zdolávat požáry ve vícepodlažních a výškových budovách.
 

Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

TC1

Taktické cvičení 

Detailní náhled

TC2

Taktické cvičení 1 

Detailní náhled

TC3

Taktické cvičení 2 

Detailní náhled

TC4

Taktické cvičení 3 

Detailní náhled

TC5

Taktické cvičení 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem