HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pád do hradní studny muž přežil.

Dopoledního taktického cvičení v areálu hradu v Malenovicích se zúčastnily jednotky profesionálních hasičů z Otrokovic a Zlína.  

Pádem řemeslníka do 33 metrů hluboké hradní studny skončilo dnes v ranních hodinách provádění její kontroly a opravy. O nehodě informoval v 08:32 hodin správce malenovického hradu operátora tísňové linky krajských hasičů ve Zlíně. Po zpracování přijatého tísňového volání byli na místo události vysláni profesionální hasiči ze stanice Otrokovice a hasiči – lezci z centrální stanice Zlín. Takto bylo zahájeno dnešní taktické cvičení profesionálních hasičů směny „A“ obou stanic.
Po provedení prvotního průzkumu a zjištění situace, kdy bylo správcem hradu hasičům upřesněno, že studna je v asi 27 metrech už zalita vodou, připravili jednotky potřebné prostředky pro záchrannou akci. Za využití lezeckého materiálu byl jeden z hasičů oblečený do neoprenového obleku spuštěn do hloubky. Po celou dobu jeho činnosti byl do studny vháněn hadicí vzduch z tlakové láhve, tak aby byla eliminována případná intoxikace hasiče nebezpečnými plyny v hloubce studny.
Po sestupu záchranáře až k zraněnému (nahrazený výcvikovou figurínou) bylo zjištěno, že je při vědomí a schopný samostatného vytažení. Po uchycení do záchranného postroje byla figurína bez komplikací ze studny vytažena. Pak už následovalo vytažení i záchranu provádějícího hasiče.
Cvičící si mohli v rámci toho výcviku vyzkoušet různé možnosti využití lezeckého materiálu, který je ve výbavě našich jednotek a také postupy záchrany v netradičních podmínkách. Cvičení absolvovali nebo ještě absolvují i hasiči dalších dvou směn obou stanic.
Organizátoři cvičení touto cestou děkují správci hradu v Malenovicích za možnost přípravy a realizace tohoto výcviku.
 
Autor: por.Bc. Libor Netopil – tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem