HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Oxid uhelnatý opět útočil

HZS Pardubického kraje, územní odbor Pardubice 

Ve Chvaleticích zasahovali ve čtvrtek 23. března v 22.09 hodin profesionální hasiči z Přelouče. Došlo zde k úniku plynu z plynového kotle v bytovém domě. Hasiči ihned po příjezdu měřili koncentraci oxidu uhelnatého. V prostorách, kde byla postižená jedna osoba, kterou si do péče převzala zdravotnická záchranná služba, hasiči nenaměřili žádné koncentrace. V dalším nadzemním podlaží – dvou bytech a neodvětraných prostorách byla naměřena hodnota 30 jednotek ppm. Hasiči ihned prostory odvětrali. Po odvětrání již byly hodnoty nulové. Majitel bytu byl poučen i o tom, že nemá kotel používat do doby, než bude zkontrolován. Po odvětrání celého objektu se hasiči vrátili zpět na stanici.

 

Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvoří výbušné směsi. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm. Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin v důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla.

Hasiči stále upozorňují na to, aby si lidé nechali zkontrolovat plynové a kondenzační kotle, jejich nainstalování a hlavně těsnění. Problém je v tom, že oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Lidé mohou pozorovat bolest hlavy, malátnost. Oxid uhelnatý ovlivňuje i nervový systém.

Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem