HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ostravští hasiči úspěšně chytili jihoamerického hlodavce

Je i video. 

Zkušení profesionální hasiči ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) v Ostravě-Přívozu, specializovaní vedle své běžné činnosti na záchranu či odchyt nejrůznější malé i velké zvěře, byli ve čtvrtek 17.9.2020 před polednem požádáni o „ulovení“ neobvyklého hlodavce – mary stepní, která utekla majitelce skulinou v oplocení venkovního výběhu v Ostravě-Kunčicích. Sama se ji snažila nalákat domů už několik hodin, ale marně.

Pomoc chovatelka zvolila dobře. Hasiči ihned po příjezdu do Kunčic objevili maru, jak se skrývá v rohu dvou plotů pod vzrostlým šípkovým keřem. Z jedné strany si hasiči „připravili“ prostor prostříháním větví a nachystali se zde s odchytovou sítí, pokud by se nezdařil pokus chytit hlodavce do „podběráku“, se kterým na ní šel další hasič z druhé strany.

Odchyt do podběráku se zkušeným hasičům povedl na první pokus. Po opatrném vymotání ze sítě podběráku byla mara zabalena do deky majitelky a ta si tohoto býložravce odnesla zpět do výběhu.

Mara stepní je hlodavec původem z Patagonie, tedy území Jižní Ameriky, kde žije na vyprahlých pastvinách a otevřených polopouštích. Svým vzhledem připomíná spíše zajíce, s hlavou „morčecího“ vzhledu. V případě nebezpečí umí vyvinout rychlost i více než 50 km/h.

Mary byly vysazovány i na mnoha místech jižní Evropy a v bývalém SSSR, nějakou dobu volně žily dokonce i u nás, především u Žamberka.

Video ze zásahu (Tomáš Lach, HZS MSK): https://youtu.be/MHBzfTtzJcM

Odkazy do noveho okna

maraOstrava (1)

maraOstrava (1) 

Detailní náhled

maraOstrava (2)

maraOstrava (2) 

Detailní náhled

maraOstrava (3)

maraOstrava (3) 

Detailní náhled

maraOstrava (4)

maraOstrava (4) 

Detailní náhled

maraOstrava (5)

maraOstrava (5) 

Detailní náhled

maraOstrava (6)

maraOstrava (6) 

Detailní náhled

maraOstrava (7)

maraOstrava (7) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem