Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Orkán Herwart navýšil počet hasičských výjezdů o téměř 4600 %

30. 10. 2017 (Nicole Zaoralová) - Orkán Herwart zaměstnal hasiče napříč republikou. Počet výjezdů k technickým událostem byl o 4589 % vyšší, než je dlouhodobý průměr. 

spadly-strom-na-auto.jpgV pátek odpoledne vydala ČHMU výstrahu na extrémně silný vítr, která byla platná pro celé území České republiky. V souvislosti s touto výstrahou zasedala skupina štábu generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR a rozhodla o opatřeních jako např. obsazení v plných početních stavech pracovišť příjmů tísňového volání a operačních středisek. V plné pohotovosti byl též Záchranný útvar HZS ČR a sklady Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR pro výdej humanitárního materiálu. V pohotovosti byly i všechny hasičské stanice, připraveny posílit početní stavy hasičů ve výjezdu.

První výjezdy v souvislosti se silným větrem měli hasiči v sobotu 29. 10. v 03,00 hodiny ráno. Od té doby až do dnešní 05,00 hodiny ranní vyjeli hasiči k 7 309 událostem v souvislosti se silným větrem (pro srovnání, průměrně vyjíždějí hasiči k 151 technickým pomocem, kam spadají právě následky větru, denně). Během včerejšího dne likvidovali hasiči často více než 1000 událostí během jediné hodiny.  Nejhorší situace byla mezi 10,00 a 12 hodinou. V terénu bylo přes 10 000 profesionálních i dobrovolných hasičů.

Obrovský nápor zažili operátoři na tísňových linkách hasičů. Během včerejšího dne odbavili přes 30 000 hovorů. Během jediné hodiny ve špičce bylo odbaveno více než 5 000 hovorů.

90% všech výjezdů se týkalo odstraňování popadaných stromů a větví. Nejzávažnější případy byly ty, kde strom spadl na elektrické vedení. Například v Libereckém kraji, v Železném Brodě spadlý strom přetrhal dráty, které pak za stálého jiskření ohrožovaly obyvatele čtvrti Tepeře.

Hasiči odstraňovali stromy popadané na železnici, silnice, domy i auta. V Olomouckém kraji, v okrese Šumperk likvidovali hasiči následky nárazu nákladního vlaku do spadlého stromu přes železniční trať. Trať Olomouc – Praha byla uzavřena po dobu šesti hodin.

Hasiči byli také často voláni k poškozeným střechám, kdy vítr odnesl část střešní krytiny nebo oplechování. Tyto situace byly vždy velice nebezpečné, protože utržené části střešních krytin ohrožovaly zdraví lidí, kteří se pohybovali venku. Oplechování a části střechy se uvolnily například na jedné z budov Krajské nemocnice Liberec, i v tomto případě byli ohroženi kolemjdoucí.

Při zásazích se včera zranili dva hasiči. Profesionální hasič z Jihočeského kraje byl odvezen do nemocnice s otřesem mozku poté, co na cisternu, ve které seděl, spadly tři stromy. Výrazně byla poškozena i samotná cisterna. Druhý je dobrovolný hasič z Královéhradeckého kraje, na kterého při zásahu spadla větev stromu, a byl odvezen do nemocnice na pozorování.

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem