HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Opět varujeme před neopatrnostmi v závěru roku

Z hlediska bezpečnosti občanů přichází s koncem starého roku období možnosti zvýšeného výskytu požárů, v horším případě i zranění a úmrtí od špatně instalovaných svícnů, voskových svíček, nekvalitních elektrických svíček východoasijské provenience, a samozřejmě na přelomu roku starého a nového hlavně od neodborně odpalované pyrotechniky.

V posledních letech čas od času vznikají požáry také od zalehlých cigaret, které mohou způsobit sice „pouze“ požár menšího rozsahu, ale smutné zkušenosti hasičů v Moravskoslezském kraji u nich potvrzují rychlé tragické následky po nadýchání jedovatých zplodin hoření ve spánku. Mnohdy může jít o levnější ručně balené cigarety…

Například před třemi lety způsobil v našem kraji požár neodborně „položený“ adventní věnec. Rodinka z Opavska dostala opravdu, ale opravdu nedobrou radu, že adventní svíčka musí vždy dohořet bez uhašení. Proto na noc položili tito lidé adventní věnec zodpovědně v koupelně do „bezpečné“ vany. Zapomněli ale, že není litinová, ale plastová. Následný požár v koupelně způsobil škodu nejméně za 150 tisíc korun, tři lidé byli zraněni – při hašení se nadýchali kouře…

(V jiném kraji se rodince vymstilo využití plastové vany k posílání tradičních vánočních plavidel, vytvářených ze skořápek ořechů a malých zapálených svíček. Ani voda nezabránila následnému požáru koupelny.)

Zkrátka, být opatrný a používat zdravý selský rozum se vyplatí v každé době, tedy i o vánočních svátcích…

Opět ty svíčky

Jen připomínám, že k požáru na konci roku stačí v domácnostech zapálená svíčka, stojící v blízkosti bytových textilií, v nábytkových sestavách či se dotýkající smrkových či jedlových větviček a ještě stojící v průvanu. Zapálenou svíčku nelze položit kamkoli a na cokoli. V každém případě by měla být umístěna na stabilní ohnivzdorné podložce v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. Zapálené svíčky by neměly zůstávat bez dozoru dospělých osob, nejlépe ani při vašem přesunu do jiného pokoje. Po odchodu z domu je jednoznačně nejlepším řešením všechny hořící voskové svíčky zhasnout.

Do adventního věnce a dalších předvánočních výzdob jsou ideální takové hořící svíčky, které jsou uschovány ve skleněné nádobce. Při odchodu z domova byste je měli automaticky sfoukávat. I Betlémské světlo, které se obvykle nezhasíná, by mělo hořet pouze v jednoznačně bezpečném prostředí – pokud nemáte speciální vázu či uzavřenou lucerničku s kovovým rámem a skleněnými stěnami, postačí i větší zavařovací (okurková) sklenice…

Když zapalujete svíčky na dekoraci, vždy se ještě jednou přesvědčte, zda jsou řádně upevněny na nehořlavé podložce nebo v nehořlavém držáku tak, aby se nepřevrhly. Vyloženým hazardem je umístění zapálených svíček do nábytkových částí, nebo do blízkosti záclon a závěsů, kde i lehký průvan dokáže kontaktovat bytovou textilii s hořící svíčkou. Základní zásadou ale zůstává: neponechat zapálenou svíčku nikdy bez dozoru. Tím se myslí dozor dospělé osoby, ne hořící svíčka v dětském pokoji plném rozdováděných dětí.

Hořící cigareta i olej

Smutným hitem posledních let je několik úmrtí po usnutí s cigaretou v posteli či na gauči, samozřejmě hlavně po konzumaci alkoholického nápoje a spojených třeba se sledováním televizních pořadů. Za poměrně rychlou smrt ve spánku mohou zplodiny hoření. To hrozí i o letošních Vánocích a Silvestru.

Na zvýšenou pozornost byste měli dbát rovněž v kuchyni. Hořící olej při smažení kapříka či jiné chutné vánoční ryby na pánvi (nebo ve fritovacím hrnci) ani náhodou nehasit vodou, pouze použít pokličku, krájecí prkýnko, pečící plech či dostatečně velký mokrý hadr – k zamezení dalšího přísunu kyslíku. Pokud si netroufáte, ihned volejte tísňovou linku hasičů.

Aby vás při tom všem vánočním shonu v domácnosti nepřekvapila nemilá událost, a případný požár jste včas zjistili, instalujte si v bytě hlásič požáru, který vás intenzivním zvukovým signálem („pištěním“) upozorní na hrozící nebezpečí. Požární hlásič by mohl být takovým malým (před)vánočním dárkem pro bezpečí celé rodiny. Vhodným dárkem by mohl být i detektor oxidu uhelnatého…

Začínají více hrozit i rachejtle

Už od Mikuláše se městy, vesnicemi i sídlišti ozývají rachejtle, světlice, dělbuchy, petardy. Odpalovat by se měly výhradně venku (ne z balkonů) a výhradně na volných prostranstvích – mimo domy, nemocnice, domovy pro seniory, školy, radnice, kostely a také dostatečně daleko od parkujících aut. O kolemjdoucích lidech či jejich čtyřnohých miláčcích ani nemluvě. Nebezpečím mohou být i skladiště odložených věcí na balkonech panelových a jiných domů. Jedna petarda, která doletí na balkon či oknem do pokoje, může způsobit požár bytu i celého domu.

Manipulaci s legálně nakoupenou pyrotechnikou (i svíčkami, prskavkami…) samozřejmě nesvěříme do rukou dětí ani osob, které již mají problém udržet rovnováhu. A raději si ji koupíme, než bychom ji vyráběli podomácku. Vzpomeňme si na časté ukázky pahýlů rukou…

Nemohu opět nevzpomenout na souseda, který byl před několika lety zvědavý na nevybuchlou petardu. Explodovala mu v rukou. Skončil sice v nemocnici „jen“ s několika stehy na rukou, ale zůstal mu jiný trvalý zdravotní následek – časté nepříjemné pískání v uších.

Zábavnou pyrotechniku je samozřejmě nejlepší nakupovat v kamenných obchodech, kde je zaručeno, že není vlhká a je k dispozici návod v češtině. U rachejtlí se opravdu nevyplatí šetřit na kvalitě. Nabízejí ji dnes prakticky všechny obchodní řetězce, kamenné prodejny, stánky a tržnice. Při jejím nákupu bychom měli dbát na to, aby výrobek byl opatřen návodem výrobce v českém jazyce a vyznačením třídy nebezpečnosti. To, co patří do rukou pouze profesionálním ohňostrůjcům, zásadně nekupujeme.

A jak hoří v závěru roku?

A k jakým požárům obvykle vyjíždějí moravskoslezští hasiči v závěru roku? K požárům bytů, kuchyní a obývacích pokojů, parkujících aut (zapálených od rachejtlí), jehličnatých stromů, keřů a živých plotů, plastových kontejnerů. O jednom z nedávných Silvestrů dokonce zábavní pyrotechnika, která dopadla na střechu sportovní haly v Karviné, způsobila po prohoření až na strop haly škodu za téměř 1,5 milionu korun !!!

Například před několika lety způsobila požár ve třetím nadzemním podlaží většího rodinného domu na Opavsku svíčka, kterou nechali účastníci silvestrovské oslavy nechat hořet přes noc v obytném podkroví. Tři lidé se nadýchali zplodin hoření. Škodu tehdy odhadli zasahující hasiči na 200 tisíc korun.

Jak sami účastníci silvestrovské oslavy přiznali, v podkroví nechali přes noc bez dozoru hořící svíčku. Od ní začaly hořet mj. plastové předměty, mezi jiným obaly videokazet. Před většími následky uchránil dům i spící lidi jeden z účastníků bujaré oslavy, který se „včas“ vzbudil.

vytisknout  e-mailem