HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Opavští hasiči se zapojili do cvičení na záchranu pacienta s Ebolou

           Třináct profesionálních hasičů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) a pět jejich vozidel se zapojilo ve středu 26.10.2016 do taktického cvičení složek IZS ve Slezské nemocnici v Opavě (SNO), kde se náhle objevil pacient s podezřením na onemocnění hemoragickou horečkou typu Ebola. Úkolem cvičících subjektů bylo zajistit opatření k zamezení šíření vysoce nakažlivé nemoci a izolace pacienta i s jeho převozem na pracoviště určené k řešení této nákazy.

           Hasiči a další složky IZS procvičili vzájemnou spolupráci i se zdravotnickým personálem infekčního oddělení nemocnice, včetně ověření vzájemné komunikace, vytvoření podmínek pro ochranu personálu nemocnice a pacienta při převozu na specializované pracoviště a dekontaminaci místa zásahu a okolí.

            Na infekční ambulanci SNO přišel pacient čtvrtý den po návratu z Afriky s horečkou, slabostí, bolestí svalů a bolestí v krku, zvracením a průjmy. Muže přivezl do nemocnice autem otec a doprovodil jej k příjmové ambulanci Infekčního oddělení SNO.

            Byl zřízen štáb velitel zásahu s účastí epidemiologa, primáře Infekčního oddělení SNO, HZS Moravskoslezského kraje, ZZS MSK a Policie ČR. Hasiči, kteří se pohybovali v prostorách nemocnice v protichemických přetlakových oděvech, postavili dekontaminační stanoviště pro dekontaminaci osob, které se podílely na zásahu, včetně zdravotnického personálu.

            Hasiči se pak zapojili do transportu pacienta v biovaku a doprovodu sanitního vozu při cestě na specializované pracoviště. Rovněž se postarali o dekontaminaci místa vyšetření pacienta a odvoz kontaminovaného materiálu do centrální spalovny v Ostravě.

            Během cvičení nebyl omezen běžný provoz a příjem pacientů na Infekční oddělení SNO.

Odkazy do noveho okna

cviceniIZSebolanemocniceOpava (1)

cviceniIZSebolanemocniceOpava (1) 

Detailní náhled

cviceniIZSebolanemocniceOpava (2)

cviceniIZSebolanemocniceOpava (2) 

Detailní náhled

cviceniIZSebolanemocniceOpava (3)

cviceniIZSebolanemocniceOpava (3) 

Detailní náhled

cviceniIZSebolanemocniceOpava (4)

cviceniIZSebolanemocniceOpava (4) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem