HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odstraňování následků povodňové situace zabralo hasičům přes týden

V příloze je děkovný dopis starosty Hlučína. 

Po náročném prvním říjnovém víkendu, kdy moravskoslezští hasiči vyjížděli kvůli silnému větru více než 400x, hlavně kvůli nebezpečným stromům, řešili v polovině měsíce další meteorologickou výzvu – odstraňování následků vydatných několikadenních dešťů, které definitivně utnuly jakékoliv další úvahy o letošním suchu.

Zatímco na konci září vyjížděli hasiči v Moravskoslezském kraji k šesti desítkám „srážkových“ událostí, v polovině října bezmála k 800. Především šlo o čerpání vody, ale také ochranu osob, silnic a objektů před zvýšenými hladinami řek, rybníků, jezer a dalších vodních nádrží. Použito byly tisíce velkých pytlů s pískem. V Hlučíně, kde se nebezpečně přelévala zdejší štěrkovna, přibylo vedle 500 pytlů s pískem 32 velkých gumových protipovodňových vaků, plněných vodou. Lidé a majetek byl včas uchráněni. Včetně ohroženého domova pro seniory.

Míst, kde musely být použity pytle s pískem, bylo přitom v Moravskoslezském kraji bezpočet – Kozmice, Držkovice, Větřkovice, Kružberk, Dvořisko, Štítina, Odry, Krásné Pole, Horní Lhota či Horní Datyně…

Od úterního odpoledne 13.10. do středy 21.10.2020 vyjeli moravskoslezští hasiči bezmála k osmi stovkám událostí, především v okrese Opava (210), na druhém místě byl okres Ostrava-město (150), pak Nový Jičín (140), Bruntál (130), Karvinsko (110). Nejklidněji bylo v okrese Frýdek-Místek zhruba s padesátkou výjezdů. Nejvíce výjezdů – přes 400 – bylo ve středu 14.10.

K čerpání vody do sklepů a suterénů rodinných domků, škol, radnic, muzeí, ale i lagun a silnic, vyjeli hasiči 410x, nebezpečné stavy odstraňovali 200x, když například uvolňovali koryta řek a potoků od naplavenin (dřeva a bahna), čistili propustky, kanalizace. I v těchto dnech museli hasiči odstraňovat popadané a nebezpečné stromy – 110x, na monitoring toku vyjeli 60x. Ve Frýdku-Místku například hasiči uvolnili ucpaný propustek, který zabraňoval odtoku vody z dálnice D56.

Několik dní například hasiči z HZS Moravskoslezského kraje přečerpávali vodu z velké laguny, ohrožující rodinné domky v Ostravě-Antošovicích, a to do rybníku Mžíkovec. K dispozici měli velkokapacitní čerpadlo Sigma.

„Zcela pozitivní je to, že říjnová povodňová situace si nevyžádala – i díky rychlosti a enormnímu nasazení jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů – žádné úmrtí (pokud nepočítáme neopatrnost starší ženy na břehu Ostravice, která pád do vody nepřežila), a ani žádná významná zranění,“ doplnil ředitel HZS Moravskoslezského kraje brig. gen. Vladimír Vlček.

vytisknout  e-mailem