HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Odjezdy na dovolenou z pohledu hasičů

Pro mnoho z nás už dnes, ukončením školního roku a rozdáním vysvědčení, začínají prázdniny a odjíždíme na zaslouženou dovolenou. Své domovy opustíme na delší čas, a proto bychom před odjezdem na dovolenou neměli zapomenout na základní pravidla požární bezpečnosti.  

V roce 2015 v Olomouckém kraji došlo v období prázdnin celkem k 248 požárům, při kterých bylo zraněno 5 osob. Požáry způsobily škodu 30,4 milionu korun.

V domácnostech a ostatních objektech určených pro bydlení vzniklo 15 požárů.

Přijměte proto několik rad před odjezd na dovolenou:

  • Při odjezdu na dovolenou zkontrolujte, zda máte vypnuty všechny spotřebiče (sporák, žehlička apod.).
  • Spotřebiče, u kterých to lze, zcela odpojte z elektrické sítě, v případě televizoru i od antény. Chráníte tak svůj majetek před poškozením či úplným zničením v případě úderu blesku či prudkého výkyvu napětí v elektrické síti.
  • Uzavřete hlavní přívody plynu a vody.
  • Zhasněte všechna světla a zavřete okna, i když bydlíte ve vyšších patrech. Prudký déšť může způsobit škody nejen uvnitř vašeho bytu, ale může dojít k protečení vody i k sousedům pod vámi. Prudký poryv větru může způsobit i rozbití skla v okně a padající střepy mohou zranit někoho před domem.
  • Kdyby přece jen došlo k nějaké nepříjemné události, je dobré se domluvit se sousedem či známým a nechat u něj rezervní klíče. Hasiči tak budou moci rychleji zasáhnout, nebudou se muset dostat dovnitř násilím a ničit např. vstupní dveře.
  • Pro úplnou jistotu můžete nechat u souseda i kontakt na místo vašeho pobytu, abyste se mohli v případě potřeby urychleně vrátit domů.

Podle statistik se nejčastěji na vzniku požáru podílí lidská nedbalost, zanedbání bezpečnostních pravidel a kouření. V domech a bytech jde nejčastěji o technické závady, často právě na topidlech nebo elektrospotřebičích. Nebezpečná je také hra dětí se zápalkami. Zejména o prázdninách je taková hra častou příčinou požárů stohů slámy nebo sena, ale i hospodářských nebo obytných budov. Děti nemohou následky svého jednání posoudit a dospělí jsou povinni ze zákona dbát, aby svým jednáním nezpůsobily požár.

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039 (linka tiskový mluvčí)
tel: 950 770 207
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

vytisknout  e-mailem