Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Od půlnoci řešili hasiči už jen 22 událostí

Zatímco v odpoledních a večerních hodinách, kdy došlo k silným přívalovým srážkám na celém území Čech, zasahovali hasiči u velkého počtu mimořádných událostí (za včerejší den 10.6. jich bylo 700). Od půlnoci se situace uklidnila a v souvislosti s bleskovými povodněmi už hasiči vyjížděli jen k 22 událostem.  

Nadále je nejčastější činností hasičů odčerpávání vody a pomoc při likvidaci následků povodní.

Nejčetnější zásahová činnost probíhala v krajích Středočeském a Ústeckém. Byla zaměřena na čerpání vody a likvidační práce při odstraňování škod.

Jednotky PO od začátku povodní zasahovaly u 7.062 událostí v souvislosti s povodněmi, počet nasazených hasičů se již nezvyšuje a zůstává na úrovni cca 22.000 profesionálních i dobrovolných (od 1. 6. 2013).

Jedenáct osob bylo v důsledku povodní usmrceno.

Stále je nasazována technika ZÚ HZS ČR ve prospěch SCK a ULK s ženijní technikou,

Až do této chvíle je nasazováno 14 velkokapacitních čerpadel HZS krajů. Celkem je nasazeno dalších 92 kusů ostatních čerpadel a 3 298 vysoušečů.

Tři povodňové odřady z HZS kraje Libereckého, Jihomoravského a z Vysočiny jsou stále na nasazeny ve Středočeském a Ústeckém kraji, Odřady, který každý čítá 25 osob, jsou nasazeny na čerpaní vody ze zatopených oblastí. Pro zasahující hasiče na místě tvoří zázemí kontejnery nouzového přežití a je zde také 6 dekontaminačních stanovišť.

V postižených oblastech i nadále pomáhají odřady ze Slovenska a Polska. Slovenský odřad je složen ze 7 osob a obsluhuje velkoobjemové čerpadlo s výkonem 250 l/s. Nasazen je v Litoměřicích. Polský odřad je nasazen v Mělníku, čítá 8 osob a obsluhuje čerpadlo s objemem 750l/s. Každému odřadu je přidělen styčný důstojník z HZS ČR.

Na žádost Ústeckého kraje vystavěla Armáda ČR na Litoměřicku v Záhořanech stanové městečko pro dobrovolné hasiče, kteří do oblasti postupně dorážejí.

Hasičský záchranný sbor i nadále realizuje humanitární pomoc, distribuuje vysoušeče a pomáhá při likvidačních pracích.


kpt. Mgr. Nicole Zaoralová

tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem