HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Od ledna do června vzniklo v Praze průměrně 6,6 požárů denně

28. července 2015 (Ivana Svitáková) - V prvním pololetí roku 2015 si požáry vyžádaly v Praze nejvíce lidských životů za posledních pět let ve srovnání se stejným obdobím.  

Během prvního pololetí letošního roku (2015) hasiči hlavního města Prahy zaevidovali celkem 1 195 požárů. Požáry si vyžádaly 8 lidských životů, 121 osob se při požárech zranilo.Přímé škody přesáhly částku 103 milionů korun. Pražští hasiči při těchto požárech evakuovali celkem 1 786 osob, zachránili 73 lidských životů a uchránili hodnoty za více jak 95 milionů korun.
 
Porovnání základních údajů požárů v období 1. 1. – 30. 6. v letech 2011- 2015 :
 
  • nejvíce v uvedeném období hořelo v roce 2011, a sice vzniklo 1 377 všech požárů;
  • nejvíce usmrcených osob při požárech - 8 - rok 2015;
  • nejvíce zraněných u požárů –121 -  rok 2015;
  • nejvíce evakuovaných osob před požáry – 1 786 -   rok 2015;
  • nejvíce zachráněných osob při požárech –122 lidských životů-  rok 2014;
  • nejvyšší přímé škody způsobené požáry – více jak 585 milionů korun - rok 2012;
  •  nejvíce uchráněných hodnot při požárech - 484 milionů korun – rok 2013.
Každý je povinen počínat si tak, aby nedošlo ke vzniku požáru. Nejtragičtější požáry vznikají dlouhodobě v domácnostech, jejich příčinou je nedbalost např. při vaření, kouření a odhození nedopalku cigarety, zanedbání údržby topidel a kouřovodů, nesprávná manipulace s otevřeným ohněm, zanedbání bezpečnostních předpisů spotřebičů.
 
Po požáru spotřebiče, foto archiv HZS hl. m. PrahyPo požáru spotřebiče, foto archiv HZS hl. m. Prahy
Pro včasné zpozorování požáru hasiči doporučují naistalovat si ve své domácnosti autonomní hlásič požáru. Podle vyhlášky č. 23/2008 Sb. musí být domácnosti v nových objektech (tedy zkolaudovaných po 1. 7. 2008) vybaveny autonomními hlásiči kouře (požárními hlásiči). Tento požadavek se netýká staveb realizovaných před účinností této vyhlášky, avšak prevence není nikdy dost.
 
Neméně důležité je nebýt lhostejný k tomu, pokud bydlíte například v bytovém domě, v jakém stavu jsou chodby ve vašem domě, které slouží jako únikové cesty. Rozhodně musí zůstat volné, nesmí být zarovnané botníky, květináči ani třeba vyřazeným nábytkem. V případě, že by byla nutná evakuace, mohlo by to značně zkomplikovat samotný únik obyvatel domu. A zarovnané chodby ztěžují hasičům i jejich zásah.
 
Lidský faktor, nedbalostní chování, způsobuje nezanedbatelný počet požárů. A zatím stačí být jen pozorný, zodpovědný a předvídat. Hlavně domácnosti jsou plné hořlavých materiálů, používáme velké množství nejrůznějších spotřebičů a proto naše opatrnost týkající se požární prevence je více než důležitá. Kouř a plameny se šíří hodně rychle. Přijít o život, zdraví a majetek kvůli požáru je zbytečné, zvlášť proto, že se vzniku požáru dá velmi účinně předcházet. Když však už požár vznikne, můžeme svým chováním a připraveností jeho následky snížit na minimum.
 
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
Odbor požární prevence HZS hl. m. Prahy
 

vytisknout  e-mailem