Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Od června se vrací pravidelné zkoušky sirén

31. 5. 2022 (PJ) - Hasičský záchranný sbor České republiky oznamuje, že z rozhodnutí generálního ředitele bude od června obnovena pravidelná zkouška sirén. 

Zkušebně se siréna rozezní ve středu 1. června v poledne, a to stálým tónem po dobu 140 vteřin

ZKOUŠKA SIRÉN

https://www.hzscr.cz/soubor/zkouska-mp3.aspx

vizual zkouska siren.pngVIZUÁLPravidelná zkouška sirén byla zavedena vyhláškou Ministerstva vnitra z roku 2002 (§ 11 odst. 1 vyhlášky Ministerstva vnitra č. 380/2002 Sb., k přípravě a provádění úkolů ochrany obyvatelstva) za účelem prověřování jejich provozuschopnosti. Zkoušky sirén jsou pro nás nesmírně důležité. Protože pouze aktivací signálu sirény lze ověřit, že siréna plně funguje a má požadovanou slyšitelnost v okolním prostředí.  

Zkoušky sirén se provádějí nejen v České republice, ale i v jiných zemích. Například v Německu probíhá jednou ročně celostátní zkouška všech prostředků varování obyvatelstva. V Rakousku jsou (kromě Vídně) sirény zkoušeny každou sobotu zkušebním tónem po dobu zhruba 45 vteřin;  celostátní zkouška probíhá každou první sobotu v říjnu. Na Slovensku probíhá zkouška sirén každý druhý pátek v měsíci v poledne. Ve Švýcarsku sirény zkouší každou první středu v únoru a v Nizozemí každé první pondělí v měsíci s výjimkou státních svátků.

V tomto roce byly zkoušky sirén zrušeny třikrát – od března do května, a to především z toho důvodu, aby se zabránilo nežádoucí panice ukrajinských uprchlíků. V minulosti se pak pravidelné zkoušky sirén zrušily například při povodních v letech 2009 a 2013, v roce 2010 při setkání prezidentů USA a Ruska v Praze, anebo čtyřikrát v roce 2020, také z důvodu nežádoucí paniky při mimořádném stavu souvisejícím s koronavirem.

AUDIO

kpt. Mgr. Pavla Jakoubková, DiS.
tisková mluvčí

Ministerstvo vnitra - generální ředitelství

Hasičského záchranného sboru České republiky
Kloknerova 26
148 01 Praha 414
GSM: +420 778 799 068
e-mail: pavla.jakoubkova@grh.izscr.cz

Více informací naleznete v odkazech:
https://www.hzscr.cz/clanek/varovani-obyvatelstva-v-ceske-republice.aspx
https://www.hzscr.cz/clanek/jak-se-zachovat-pri-varovnem-signalu.aspx
https://www.hzscr.cz/clanek/informacni-servis-zpravodajstvi-2021-duben-sireny.aspx

vytisknout  e-mailem