HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nová letecká základna Policie ČR v Ostravě-Zábřehu

Zkušebním provozem Letecké služby Policie ČR bude v pondělí 22. května 2017 zahájen provoz nové letecké základny, která je součástí Integrovaného výjezdového centra v Ostravě-Zábřehu. Celkové náklady ve výši 19,5 milionů korun s DPH hradí město Ostrava částkou 10,8 milionů a kraj přispívá 8,7 miliony korun. V areálu vznikl nový hangár pro vrtulníky, podzemní nádrž leteckých pohonných hmot a plocha před hangárem byla rozšířena tak, aby umožňovala přistávání a vzlety středně těžkého vrtulníku Bell-412.

Letecká služba bude poskytovat podporu policejním složkám, útvarům Hasičského záchranného sboru, složkám Integrovaného záchranného systému a útvarům Ministerstva vnitra. V krizových situacích bude pomáhat při záchranných a likvidačních pracích, hledat ztracené a na životě ohrožené osoby, zapojí se do pátrání po pachatelích trestné činnosti, ale bude také monitorovat dopravní situaci.

Cením si toho, že policejní letecká záchranná služba bude sídlit i v Ostravě a přispěje tím k vyšší bezpečnosti v našem městě a regionu. Díky nové základně se bude doba zásahu pohybovat v řádech minut. I to byl důvod, proč jsme její zřízení významně podpořili z rozpočtu města. Tradiční úzká spolupráce s bezpečnostními složkami nám potvrzuje, že se jedná o profesionály, kteří si zaslouží nejen náš obdiv, ale také podporu - v tomto případě finanční prostředky na vybudování zázemí pro fungování letecké služby Policie České republiky. V letošním roce přidáme k zhruba 11 milionům na leteckou základnu dalších 16 milionů pro hasičský záchranný sbor; na opravy budov a nákup 4 vozidel. Městská policie Ostrava dostane z rozpočtu necelých 6 milionů korun především na obnovu vozového parku,“ uvedl primátor Tomáš Macura.

Letos na podzim by měla začít realizace II. etapy. Rozšíří se stávající manipulační plocha před nově vybudovaným hangárem a dovybaví se světelným zabezpečovacím zařízením pro zajištění denního i nočního letového provozu. Jedná se o světelné vytýčení nové přistávací a vzletové plochy před novým hangárem, současně se instaluje i systém, umožňující dálkové rádiové ovládání světelného vybavení z  paluby vrtulníku.

 „Bezpečnostní složky operující v regionu potřebují k výkonu své služby také vrtulník, který v jejich vybavení, na rozdíl od Prahy a Brna, doposud chyběl. Je důležitý při řízení záchranných prací, povodních a dalších živelních událostech, účinný také při zajištění bezpečnosti na rizikových akcích, například fotbalových utkáních a dalších. Investujeme nemalé finanční prostředky do bezpečnosti občanů, ochrany jejich životů a majetku. Je pro nás prioritní, aby se cítili bezpečně. Spolupracujeme s Policií České republiky a dalšími složkami Integrovaného záchranného systému, financujeme řadu projektů,“ řekl hejtman MSK Ivo Vondrák.

Vrtulníky policejního letectva stály u zrodu Letecké záchranné služby v roce 1987. Již před tímto datem, v 60. a 70. letech, však policejní vrtulníky pomáhaly při záchranných akcích např. při povodních nebo při hledání ztracených turistů. V Ostravě, v areálu fakultní nemocnice, byla zřízena základna Letecké záchranné služby v srpnu 1989, od roku 1999 působí letecká záchranná služba v novém areálu Integrovaného záchranného systému v Ostravě-Zábřehu. Výstavba nového hangáru umožňuje využívat tuto základnu i pro potřeby Letecké služby Policie ČR.    

Andrea Vojkovská, mluvčí Statutárního města Ostravy

Odkazy do noveho okna

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (14)

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (1... 

Detailní náhled

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (15)

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (1... 

Detailní náhled

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (2)

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (2... 

Detailní náhled

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (3)

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (3... 

Detailní náhled

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (4)

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (4... 

Detailní náhled

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (5)

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (5... 

Detailní náhled

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (6)

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (6... 

Detailní náhled

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (7)

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (7... 

Detailní náhled

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (8)

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (8... 

Detailní náhled

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (9)

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (9... 

Detailní náhled

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (10)

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (1... 

Detailní náhled

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (11)

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (1... 

Detailní náhled

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (12)

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (1... 

Detailní náhled

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (13)

otevreniLeteckezakladnypolicieOstrava (1... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem