Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nová čtyřkolka pořízená z Integrovaného operačního programu se hasičům osvědčila

27. 1. 2015 (Nicole Zaoralová) - Hasičský záchranný sbor České republiky realizuje v letech 2013 – 2015 projekty operace Technika, technologie a prostředky Hasičského záchranného sboru České republiky pro efektivní zásah („Efektivní zásah“). Jedná se o projekty spolufinancované ze strukturálních fondů Evropské unie, konkrétně z Integrovaného operačního programu prostřednictvím Evropského regionálního rozvojového fondu.  

V těchto projektech je v průběhu realizace pořizována řada druhů techniky a věcných prostředků, které hasičům slouží pro efektivní zásah na místě mimořádné události a také pro zlepšení podmínek zásahu.

Jedním z pořízených druhů techniky je terénní vozidlo S x S, které bylo z projektů zakoupeno v celkovém počtu 10 kusů pro hasičské záchranné sbory krajů Jihočeského, Středočeského, Karlovarského, Jihomoravského, Moravskoslezského, Kraje Vysočina a pro Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru České republiky. Jedná se o novou, speciální techniku, kterou Hasičský záchranný sbor České republiky dosud nevlastnil a která je určena pro zásah jednotek, resp. záchranu osob nebo hašení požáru v terénu těžko dostupném pro běžnou požární techniku (např. ve skalních masívech, stržích, neprůjezdném lesním terénu). Vzhledem k tomu, že v takovém terénu není možné nasadit běžnou požární techniku, museli hasiči na místo zásahu často ručně přenášet záchranné prostředky nebo i hasební vodu.

Použití malých terénních nákladních vozidel na bázi „čtyřkolek“, pro které je takový terén dostupný, umožní hasičům dopravit vše potřebné na místo snadno a rychle, což přispěje k rychlejšímu zásahu jednotek hasičských záchranných sborů krajů pro záchranu osob nebo hašení lesních požárů v členitém terénu nepřístupném pro běžnou požární techniku.

O tom, že jsou taková terénní vozidla – čtyřkolky – pro hasiče potřebná a užitečná, se hasiči přesvědčili koncem loňského roku, když jednotka Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ze stanice Beroun 29.12.2014 zasahovala společně se zdravotnickou záchrannou službou u transportu zraněné osoby v těžce přístupném terénu u „Vraní skály“ v katastru obce Knížkovice. Jednotka provedla transport zraněné osoby v nosítkách náročným terénem cca 1,5 km do vozidla zdravotnické záchranné služby. V rámci tohoto zásahu byl poprvé při „ostrém“ zásahu u Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje nasazeno nové speciální terénní vozidlo S x S s příslušenstvím. Vozidlo je určeno k nasazení buď samostatně, nebo s nákladním přívěsem. Jedná se o vozidlo Arctic Cat Prowler HDX 700, které je mimo jiné vybaveno integrovaným elektrickým navijákem, hledacím světlometem a odnímatelnou sněhovou radlicí. Na ložnou plochu lze umístit samostatné, přenosné vysokotlaké hasicí zařízení s nádrží o objemu 250 l.

Celá tisková zpráva Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje:
http://www.hzscr.cz/clanek/berounsti-hasici-poprve-vyuzili-novou-ctyrkolku-spolufinancovanou-z-integrovaneho-operacniho-programu-berounsti-hasici-poprve-vyuzili-novou-ctyrkolku-spolufinancovanou-z-integrovaneho-operacniho-programu.aspx


Projekty operace Efektivní zásah

Hlavním cílem projektů operace Efektivní zásah je zvýšení kvality řešení mimořádných událostí (efektivní zásah) a zlepšení podmínek na místě zásahu působením Hasičského záchranného sboru České republiky, jehož posláním je záchrana životů osob, zvířat, majetku a ochrana životního prostředí, jako segmentu systému ochrany obyvatelstva.

Tohoto cíle bude dosaženo pořízením takové moderní, techniky, technologií a věcných prostředků pro Hasičský záchranný sbor České republiky, které umožní zvýšení efektivity, akceschopnosti a mobility hasičských záchranných sborů krajů a Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky při zásahové činnosti a zlepší podmínky na místě zásahu.

Výstupem projektů operace Efektivní zásah bude pořízená technika, technologie a prostředky s novou technologií hasebních a záchranných prací pro Hasičský záchranný sbor České republiky, které umožní účinně reagovat na nové typy mimořádných činností a nové trendy v zásahové činnosti (nové hrozby).

Pořízení kvalitativně nových věcných prostředků zvyšuje také úroveň bezpečnosti práce hasičů při zásazích, kontrolu stavu a kvality ošetření osobních ochranných prostředků hasiče apod.

Technika, technologie a prostředky budou rozmístěny plošně v každém kraji České republiky (mimo hl. m. Praha – viz výše) tak, aby stejná kvalita, efektivnost a časová dostupnost veřejných služeb poskytovaných Hasičským záchranným sborem České republiky byla občanům garantována ve všech regionech České republiky.

V rámci operace Efektivní zásah se jedná o 13 projektů hasičských záchranných sborů krajů (všechny mimo Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy, který není financovatelný z uvedeného dotačního titulu) a 1 projekt Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky. Příjemci dotace jsou 13 hasičských záchranných sborů krajů a Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru České republiky. Projekty jsou realizovány s metodickým vedením Ministerstva vnitra-generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky.

Realizací obdobných projektů na území krajů (s výjimkou hl. m. Prahy) dojde k synergickému nadregionálnímu efektu projektů v rámci operace. 

V Integrovaném operačním programu je na projekty operace Efektivní zásah vyčleněno 255 mil. Kč. Projekty budou spolufinancovány v poměru 85 % způsobilých nákladů ze strukturálních fondů Evropské unie a 15 % způsobilých nákladů bude hrazeno z národních zdrojů (státní rozpočet).

Více o projektech:
http://www.hzscr.cz/clanek/informacni-servis-projekty-projekty-operace-technika-technologie-a-prostredky-hzs-cr-pro-efektivni-zasah.aspx
Tisková zpráva o projektech ke stažení:
http://www.hzscr.cz/clanek/projekty-operace-technika-technologie-a-prostredky-hzs-cr-pro-efektivni-zasah.aspx
Více o Integrovaném operačním programu:
www.strukturalni-fondy.cz/iop
www.kvalitazivota.eu

Tisková mluvčí
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem