HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Noční požár způsobil osmimilionovou škodu

V úterý 1. září krátce před třetí hodinou ranní byl středočeským hasičům oznámen požár dřevěného srubu v Tehově v okrese Praha-východ. 

Volající oznámil, že srub je celoročně obývaný, takže neví, jestli uvnitř nejsou nějaké osoby. Operační důstojník k události vyslal profesionální jednotku ze stanice Říčany spolu s dobrovolnými jednotkami obcí Tehov a Mukařov.

Říčanský velitel čety, který dojel na místo jako první, potvrdil, že budova je celá v plamenech, a vyžádal si ještě další jednotky s cisternami. Po provedeném průzkumu bylo zjištěno, že dvoupodlažní objekt je velmi rozsáhlý a bude zapotřebí větší počet jednotek. Proto byl poplachový stupeň zvýšen na druhý a k události byly povolány dobrovolné jednotky obcí Babice, Mnichovice, Říčany, Tehovec, Všestary a Žernovka.

Hasiči v dýchací technice se snažili dostat oheň pod kontrolu třemi vodními C proudy a jedním vysokotlakým. Po násilném vstupu do srubu a prohlídce všech místností bylo potvrzeno, že se uvnitř nikdo nenachází. Nalezeny však byly dvě desetikilogramové propanbutanové lahve, které hasiči vynesli a ochlazovali. Přivolaná pohotovostní služba rozvodných závodů odpojila objekt od přívodu elektrického proudu.

K odvětrání objektu byly nasazeny tři přetlakové ventilace. Jelikož celý zásah probíhal v dýchací technice, byl na místo vyslán také protiplynový automobil, který disponuje zásobou náhradních lahví. Hasiči museli za pomoci nastavovacích žebříků rozebrat část střešní konstrukce, aby odhalili a dohasili všechna skrytá ohniska. Nedaleko místa zásahu byl zásobník s vodou, který jednotky využily k zajištění hasební vody.

Kolem páté hodiny byla nahlášena lokalizace, poplachový stupeň snížen na základní a některé jednotky byly odeslány zpět na své základny. Za další půlhodinu provedl velitel obhlídku objektu, který pak písemně předal majiteli. Místní dobrovolné jednotce Tehov byla nařízena 12hodinová dohlídka. V podvečerních hodinách pojede velitel čety na kontrolu.

V průběhu zásahu se na místo dostavil starosta obce, který zařídil pro zasahující hasiče ochranné nápoje. K zachování akceschopnosti byla stanice Říčany zálohována dobrovolnou jednotkou Říčany.

V devět hodin dopoledne přijeli do Tehova specialisté z Technického ústavu požární ochrany Praha, kteří budou spolu s vyšetřovatelem HZS Středočeského kraje zkoumat příčinu vzniku požáru. O spolupráci byl požádán také policejní kynolog se psem vycvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření. Škoda byla předběžně vyčíslena na osm milionů korun, nikdo nebyl zraněn.

por. Ing. Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem