HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

NIČIVÁ VICHŘICE V PLZEŇSKÉM KRAJI

aktualizace - úterý 

3FOTOGALERIEVichřice se do Plzeňského kraje pomalu přikradla v neděli 29. října 2017 po půl třetí ráno. První strom, který vyjeli hasiči odstranit, padl přes silnici u obce Mchov na Tachovku. Svou ničivou sílu začala předvádět od sedmé hodiny ranní. Během hodiny vyjeli hasiči k 35 událostem a pak už počet zásahů každou hodinu vzrůstal. Největší nápor větrů ale zaznamenali hasiči v době mezi 9:00 a 11:00 dopoledne. V tuto dobu vyhlašovalo operační středisko poplach jednotkám častěji než 1x za minutu. Počet řešených událostí začal pomalu klesat kolem druhé hodiny odpoledne a teprve až v pozdních večerních hodinách se situace v Plzeňském kraji uklidnila. Od zhruba osmi hodin večer až do půl sedmé ráno nebyla na operační středisko nahlášena jediná událost, která by souvisela s vichřicí.

V Plzeňském kraji hasiči řešili během neděle bezmála 500 událostí, které zavinila vichřice. Nejvíc vichřice zaměstnala hasiče na Klatovsku, řešili téměř třetinu z veškerých zásahů. Na Tachovsko připadlo asi 20% zásahů, na Domažlicko a Plzeň-město zhruba po 15% a zbylé zásahy si rozdělili hasiči z Rokycanska, Plzně-severu a Plzně-jihu rovným dílem. V pondělí od půl sedmé až do večera hasiči po celém kraji likvidovali dozvuky nedělního nepříznivého počasí. Během pondělí hasiči vyjeli průměrně čtyřikrát do hodiny.

Nejčastěji hasiči vyjížděli odstraňovat ze silnic, chodníků a kolejí popadané stromy a polámané větve. Na mnoha místech se tak na čas zastavil provoz, dokonce i na dálnici D5. Do vyvrácených stromů narazilo osobní auto u obce Mchov na Tachovsku a vlak u Drahotína na Domažlicku. O velkém štěstí může hovořit řidič osobního auta, kterému při jízdě u Červeného Hrádku padl strom přímo na střechu. I na dalších místech kraje padly stromy na vozidlo. Na Domažlicku dvakrát v Horšovském Týně, Krchlebech. Přímo v Klatovech na třech místech, na Klatovsku v Kašperských Horách poškodil strom hned 5 osobních aut, dále v Malé Vísce a ve Světlé. V Plzni padl strom na osobní auta v Hradišti, na Lochotíně, v ulici Suvorovova, ve Svrňanech a na Zábělské. Na Rokycansku vítr shodil strom na OA ve Zbirohu a garážový přístřešek v Kamenném Újezdu. Na Tachovsku strom poškodil auta u obcí Branka, Hošťka a Lažany.

Stromy popadaly i na střechy budov. V Rokycanech padl strom na dřevěné stavení, v Blatnici na rodinný dům, v Bdeněvsi a Pňovanech na chatku, v Blovicích na Domov dětí, v Chotěšově na kostel a v Nýřanech na budovu ZŠ. V pondělí v Plzni sundávali hasiči strom ze střechy ZŠ a z karavanu, v Nýřanech kromě střechy ZŠ i ze školní zahrady a prostoru atletického hřiště. Stromy poškodily střechy chat v Kožlanech u rybníka Ožehák a ve Zbirohu U Čápa.

Hasiči dále poráželi stromy, u kterých hrozilo, že se vyvrátí či zlomí. Takto stromy ohrožovaly v Lubech Mateřskou školu, v Domažlicích, Horní Bříze, Neblažově a Rokycanech rodinné domy. V pondělí hasiči si připsali další výjezdy tohoto typu, například v Holkovicích se strom nebezpečně nakláněl nad rodinný dům, v Plzni Slovanech nad budovu stavební firmy a nad Střední průmyslovou školu dopravní, v obci Kbel u několika stromů hrozilo, že padnou na hřbitovní zeď a hroby.

Několikrát hasiči odmítli pokácet stromy. Stávalo se tak především z důvodu, že nepříznivé počasí neumožnilo ustavit výškovou techniku nebo by riziko bylo pro hasiče příliš vysoké, a tak se řešení události odložilo. Ve třech případech velitel zásahu vyhodnotil, že nebezpečí na místě zásahu nehrozí. Stalo se tak i ve Šlovicích, kde se oznamovatelka snažila jen využít situace. Strom však byl stabilní a hasiči odmítli strom porazit, stejně jako odmítli již na jaře.

Vichřice kromě stromů polámala ploty, zporážela sloupy a přetrhala kabely vedení, jak elektrického tak telefonního, i lampy veřejného osvětlení – např. v Plzni u Zoo a mostu Milenia a v Klatovech. U Lestkova silný vítr porazil dokonce i posed. U Terešova následkem pádu sloupů došlo k velkým škodám na komunikaci.

Silný vítr poškodil v Plzni reklamní poutač a hromosvod. V Plzni hasiči museli demontovat narušenou izolaci budovy a odstranit těžké okno, které hrozilo pádem do dílny. 

Vítr na mnoha místech po kraji poškodil střechy budov. Hasiči zajišťovali uvolněné plechy například v Plzni na Borech, v Čechurově, na Doubravce, na náměstí Milady Horákové, Rokycanské i v samotném centru. Hasiči zabezpečovali střechy i na domech v Kralovicích, Malé Vísce, Nepomuku, Nevřeni, v Rokycanech,ve Strašicích a Sušici, na zbrojnici SDH Nahý Újezdec i na kostele v Nýřanech. Dále střechu v podniku ve Stříbře, na budově pily v obci Bohy, nad chlívky v Podmoklech, u fotbalového hřiště v Kozolupech, střechu vodárny v Dobřanech i na garážích v Chodské Lhotě a Třebeli. V Sušici pak pět jednotek PO bojovalo s větrem při zajišťování střechy základny Zdravotnické záchranné služby. V pondělí pak hasiči zajistili uvolněné plechy na střeše bytového domu a v Horní Folmavě skleněnou střišku na budově firmy.

Hasiči kromě zásahů, které jsou při vichřicích zcela běžné, pomáhali i u zásahů zcela výjimečných a nestandardních. Náhradní zdroj elektrické energie zajistili v Konstantinových Lázních pro lůžko zdravotně postižené osoby a pro Zdravotnickou záchrannou službu Plzeňského kraje ve výjezdových stanovištích Bělá nad Radbuzou, Modrava a Železná Ruda. Na všechny tyto stanoviště hasiči dodali výkonné elektrocentrály. V Sušici vichr shodil střechu budovy ZZS. Se zastupiteli města bylo dohodnuto, že se výjezdové stanoviště ZZS na dobu nezbytně nutnou přesune do společných prostor stanice HZS a zbrojnice SDH. Hasiči pomohli kolegům ze ZZS přestěhovat nezbytně nutné vybavení, propůjčili jim zázemí i dvě garážová stání a byla jim poskytnuta datová konektivita pro připojení „Výjezdové základny“ k informačním systémům ZZS Plzeňského kraje.

Vichřice v Plzeňském kraji nebrala ohledy na majetek. Byla nelítostná a napáchala mnoho škod. Na lidských životech si však nevybrala jedinou oběť, všichni vyvázli ve zdraví.

ÚTERÝ

V úterý 31. října 2017 pokračovali hasiči v likvidaci následků nedělní vichřice. Během dne zasahovali bezmála u dvaceti událostí, zhruba 40% výjezdů připadlo na Klatovsko, třetina na Plzeň-sever, v Plzni měli hasiči výjezdy dva. Na Domažlicku a Rokycansku nebyla nahlášena žádná událost ve spojení s nepříznivým počasím a v ostatních územních odborech po jedné.  

Hasiči převážně odstraňovali popadané stromy ze silnic i kolejiště, nebo káceli stromy nebezpečně nahnuté. V obci Špičák hasiči sundávali zlomenou větev, která probodla střechu chaty.  V Plasích i v Plzni hasiči zabezpečovali uvolněné střešní krytiny a v Ondřejově na návsi společně s ČEZ utržené elektrické vedení.

vytisknout  e-mailem